Ταλαιπωρία στις εφορίες για άτομα με αναπηρία

Ταλαιπωρία στις εφορίες για άτομα με αναπηρία

Η εμπλοκή με τα ποσοστά αναπηρίας που καλεί τους φορολογούμενους να επισκεφθούν τα γκισέ της εφορίας

Ταλαιπωρία στις εφορίες για άτομα με αναπηρία
Χάος έχει προκληθεί στο taxisnet με θύματα φορολογούμενους με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό άνω του 80%. Σύμφωνα με το euro2day όσοι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας επιχείρησαν ήδη να υποβάλλουν τις τους δηλώσεις, διαπίστωσαν ότι το σύστημα δεν τις κάνει δεκτές και με ηλεκτρονικό μήνυμα τους καλεί να προσκομίσουν εντός 15 ημερών στην εφορία τους, γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του ΚΕ.ΠΑ, με την οποία εκ νέου πιστοποιείται η ύπαρξη αναπηρίας.

Ως εκ τούτου είναι επικτακτική ανάγκη να επέμβει άμεσα με διορθωτική παρέμβαση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και να λύσει το θέμα.

Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει 200 ευρώ έκπτωση από το φόρο για τα άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 67% και άνω ενώ οι αναπηρικές συντάξεις που λαμβάνουν άτομα με ποσοστό άνω του 80% απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο, μετά την εξίσωση όλων των αναπήρων αυτής της κατηγορίας με τους κινητικά ανάπηρους και τους ολικά τυφλούς. Το χαρτί λοιπόν το οποίο εκ νέου απαιτείται είναι πολύ σημαντικό για τον προσδιορισμό του τελικού φόρου.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε αντιμετωπισθεί πέρυσι με εγκύκλιο του τότε γενικού γραμματέα Χάρη Θεοχάρη, κατ' εφαρμογή διάταξης του φορολογικού νόμου που τέθηκε σε ισχύ την 1-1-2014.

Με νεότερη εγκύκλιο όμως της νυν ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαΐδου, ανακλήθηκε η επίμαχη παράγραφος με την οποία διευκολύνονταν άτομα με βαριά αναπηρία και καλούνται τώρα και πάλι να αποδείξουν την αναπηρία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε άτομα με αναπηρία τα οποία λαμβάνουν οριστικές συντάξεις αναπηρίας, οι οποίοι καλύπτονταν ακόμα και με την προσκόμιση στην εφορία βεβαίωσης από τον ασφαλιστικό τους φορέα με την οποία πιστοποιείται η αναπηρία τους και η σύνταξη που λαμβάνουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης