ΔΝΤ: Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει μια δόση, δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση

ΔΝΤ: Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει μια δόση, δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση

«Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με μόνο δύο ή τρία μέτρα», είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου - Η Αθήνα δεν έχει ζητήσει σύμπτυξη των δόσεων, ξεκαθάρισε τονίζοντας πως αυτό έχει γίνει μόνο '80 με τις καταβολές της Ζάμπια

ΔΝΤ: Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει μια δόση, δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση
Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση από το ΔΝΤ αν αποτύχει να αποπληρώσει μια δόση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από την Ουάσινγκτον την Πέμπτη, διεμήνυσε πως χωρίς μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μάρεϊ, κάθε χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στο Ταμείο, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από αυτό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Ταμείου, χωρίς μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. Ο κ. Μάρεϊ είπε ότι δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με μόνο δύο ή τρία μέτρα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση».

Κλείσιμο
Μάλιστα, αρνήθηκε να προβλέψει το πότε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, δηλώνοντας απλά ότι «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερα. Όσο πιο αργά τόσο μεγαλύτερο το κόστος.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Ταμείο παραμένει ευέλικτο και πρόθυμο να ακούσει τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς αρκεί αυτές να φέρουν το επιθυμητό (σ.σ.: προφανώς δημοσιονομικό) αποτέλεσμα.

Σε ερώτηση εάν έχει υπάρξει αίτημα από την Ελλάδα για σύμπτυξη των δόσεων που πρέπει να καταβάλει τον Ιούνιο η χώρα στο ΔΝΤ ύψους 1,56 δισ. ευρώ, είπε πως δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα και ότι η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αφορούσε καταβολές της Ζάμπια. Εάν υπάρξει ένα τέτοιο αίτημα, όπως προσέθεσε το στέλεχος του Ταμείου, θα εξεταζόταν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και εφόσον δινόταν έγκριση η δόση θα μπορούσε να καταβληθεί έως το τέλος του μήνα αναφοράς (Ιουνίου).



«Η Ελλάδα δεν έχει απειλήσει ότι δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ. Ο κ. Βαρουφάκης έχει δημοσίως δηλώσει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ», σημείωσε.

Προσέθεσε δε πως σε περίπτωση ενός Grexit, το κόστος για την Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγάλο, αλλά και ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. 

Όσον αφορά στο στην κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα είπε πως δεν έχει ενημέρωση, ενώ ερωτηθείς εάν στο Brussels Group εξετάζονται και οι όροι ενός νέους προγράμματος για την Ελλάδα, ο Μάρεϊ είπε πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει πριν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία «ρευστό έναντι μεταρρυθμίσεων».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης