Σταθάκης στη Le Monde: Ναι σε συμφωνία, όχι σε Grexit

Σταθάκης στη Le Monde: Ναι σε συμφωνία, όχι σε Grexit

Eξέφρασε την αισιοδοξία του πως αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών σε θέματα όπως η φορολογική πολιτική

Σταθάκης στη Le Monde: Ναι σε συμφωνία, όχι σε Grexit
Συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Le Monde παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της, στο ενδεχόμενο ενός Grexit, αλλά και για τον διχασμό που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά, ο Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του πως αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών σε θέματα όπως η φορολογική πολιτική, το συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας, εντούτοις, θα υπάρξει πιθανότητα μια συμφωνία εντός του χρονικού πλαισίου που έχει τεθεί.

Ερωτηθείς για το αν τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που τέθηκαν σε ισχύ το 2010 έχουν βοηθήσει την ελληνική οικονομία καθιστώντας την ανταγωνιστική ο ίδιος σχολίασε:

Κλείσιμο
«Όταν μπήκαμε στο πρόγραμμα διάσωσης, η τρόικα ήθελε να λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας απαιτώντας εσωτερική υποτίμηση. Στην πραγματικότητα, οι μισθοί έχουν μειωθεί περισσότερο από 25% από το 2009. Παρά το γεγονός αυτό όμως, οι εξαγωγικές επιδόσεις μας δεν βελτιώνονται. Αυτό δείχνει ότι οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας δεν προέρχονται από τους πολύ υψηλούς μισθούς, αλλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία η τρόικα δεν έχει βρει ακόμα την θεραπεία. Όπως για παράδειγμα η σχέση μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών συμφερόντων».

Σχετικά με το αν θα ήταν καλύτερα αν η χώρα έβγαινε από το ευρώ ο κ. Σταθάκης δήλωσε κατηγορηματικά αρνητικός.

«Η χώρα μας πρέπει να παραμείνει εντός της νομισματικής ένωσης, αλλά με ένα καλύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Θα πρέπει να μας επιτρέψει να επιτύχουμε το ρυθμό ανάπτυξης, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μας, ενώ παράλληλα να είναι κοινωνικά δίκαιη».

Όσον αφορά την πολυφωνία που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς για το αν αυτό αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας υποστήριξε πως το κόμμα είναι πλούσιο σε ποικιλομορφία και δεν αποτελεί κανένα εμπόδιο.
«Αυτή είναι η δημοκρατία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. Ειδικά από τη στιγμή που όλοι συμφώνησαν για ένα καθοριστικό ζήτημα: την ανάγκη παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ με αλλαγή όμως κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.»
Για την μεγάλη διαφθορά που υπάρχει στην χώρα ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως η καταπολέμησή της αποτελεί προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, τόνισε πως αυτό θα πάρει χρόνο.
Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομίας για τις απώλειες που έχουν καταγράψει οι ελληνικές επιχειρήσεις απάντησε:

«Η κρίση ρευστότητας θα υποχωρήσει όταν θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο θα εξαλειφθεί γρήγορα γιατί η οικονομία μας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η τουριστική περίοδος φαίνεται πολύ καλή, η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ένας ισχυρός κινητήρας, οι αυξήσεις των μισθών θα υποστηρίξουν τη μελλοντική κατανάλωση».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως πρέπει να αναθεωρηθούν ορισμένα πράγματα μέσα στην ΕΕ όπως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δεν εκπληρώνει την αποστολή του «δανειστή έσχατης ανάγκης», η δημοσιονομική πολιτική η οποία δεν είναι αρκετά ευέλικτη αλλά και η ζώνη του ευρώ η οποία θα πρέπει να υιοθετήσει πιο ευνοϊκές πολιτικές για την ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης