WSJ: Η Αθήνα μπορεί να κερδίσει χρόνο ομαδοποιώντας τη δόση προς το ΔΝΤ

WSJ: Η Αθήνα μπορεί να κερδίσει χρόνο ομαδοποιώντας τη δόση προς το ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των δόσεών της προς το ΔΝΤ, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για μια ακόμη φορά τα αποθεματικά της, τονίζει 

WSJ: Η Αθήνα μπορεί να κερδίσει χρόνο ομαδοποιώντας τη δόση προς το ΔΝΤ
Η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώσει τις τέσσερις δόσεις, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει από τις 5-19 Ιουνίου, σε μια, κάτι που επιτρέπεται από το Ταμείο.

Αν και όπως λέει, η ηγεσία της Ελλάδας και οι βασικοί διαπραγματευτές της κυβέρνησης δεν έχουν εκφράσει μια τέτοια άποψη ούτε έχουν κάνει αίτημα για κάτι τέτοιο στο Ταμείο, μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην Ελλάδα να λάβει μια περίοδο χάριτος, 30 ημερών, για να προχωρήσει στην πληρωμή. Κάτι τέτοιο θα κέρδιζε χρόνο στην Ελλάδα και θα απομάκρυνε βραχυπρόθεσμα την πίεση ρευστότητας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προς την Ευρώπη, τονίζει ο Jacob Kirkegaard, ερευνητής του Peterson Institute for International Economics.

Μάλιστα, όπως τονίζει, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των δόσεών της προς το ΔΝΤ, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για μια ακόμη φορά τα αποθεματικά της.

Κλείσιμο
Αλλά η παράταση της οικονομικής αβεβαιότητας χωρίς μάλιστα μια συμφωνία θα μπορούσε να οξύνει την ελληνική κρίση και να αυξήσει το μέγεθος της οιονομικής βοήθειας που θα χρειαστεί εν τέλει η Ελλάδα, τονίζει η Wall Street Journal.

"Κι αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η πραγματική διορία είναι η αποπληρωμή της δόσης προς την ΕΚΤ" τονίζει ο Kirkegaard.

Παράλληλα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει τους επενδυτικούς φόβους για χρεοκοπία της Ελλάδας πριν καταφέρει να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης