Έξι «ναι» από τους δανειστές περιμένει η Αθήνα και ελπίζει σε Eurogroup

Έξι «ναι» από τους δανειστές περιμένει η Αθήνα και ελπίζει σε Eurogroup

Για ΦΠΑ, πρωτογενές πλεόνασμα, περαίωση, νέα ρύθμιση «πληρώστε ό,τι θέλετε», περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και εργασιακά - Φαίνεται να έχουν «κλειδώσει»: διατήρηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης - Κυβερνητικές πηγές βλέπουν πιθανή συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας 

Έξι «ναι» από τους δανειστές περιμένει η Αθήνα και ελπίζει σε Eurogroup
«Ό,τι δώσαμε, δώσαμε» λένε τώρα στελέχη της κυβέρνησης κοντά στη διαπραγμάτευση, εννοώντας «αναπροσαρμογή» του ΦΠΑ , αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.
 
Ωστόσο η συμφωνία την οποία αναμένει η κυβέρνηση, που θα ανοίξει το δρόμο και για ένα έκτακτο Eurogrοup για την Ελλάδα, προϋποθέτει και υποχωρήσεις των δανειστών σε τουλάχιστον έξι μέτωπα, δηλαδή να δεχθούν:
 
-Μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ για φέτος, αντί 1,2%-1,4% που προέβλεπε ως τώρα η κυβέρνηση και 3% που ήταν ο στόχος στην αρχή της χρονιάς στον προϋπολογισμό (και που πλέον εγκαταλείπεται ως ανέφικτος).

-Τρεις συντελεστές ΦΠΑ (7%, 14% και 22% ή 23%) αντί για ένα ή δύο συντελεστές 10%-11% και  20%-21% που ζητούν οι θεσμοί για έσοδα 3-4 δισ. ευρώ ετησίως.

-Νέα ρύθμιση «πληρώστε ό,τι θέλετε» που έληξε τον Μάρτιο
Κλείσιμο

-Περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών δηλώσεων και νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων.

-Καμία περικοπή σε επικουρικές συντάξεις και περιορισμό μόνον των νέων πρόωρων συντάξεων. Το κυβερνητικό σχέδιο αφορά περίπου 200.000 υπαλλήλους ΔΕΚΟ και τραπεζών και οι δανειστές ζητούν να ισχύσει και για άλλους 300.000 που έχουν ήδη κατοχυρώσε δικαίωμα σύνταξης από το 2013.

-Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και καμία άλλη αλλαγή στα εργασιακά.

Τα θέματα του ασφαλιστικού και τα εργασιακά θα συζητηθούν εκ νέου στο Brussels Group που θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως είναι πιθανό να υπάρχει συμφωνία μεχρι το τέλος της εβδομάδας.
 
Προς το παρόν, φαίνεται να εγκαταλείπεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών, με βασικό σενάριο την επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.
 
Αντιθέτως, φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» μέτρα όπως:

1.Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Αν και αναμενόταν κατάργηση της ειισφοράς, κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει στην ...κατάργηση της έκπτωσης 30% που προβλεπόταν ήδη για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη και επιβολή του φόρου στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής από 5 μέτρα και άνω.

3. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ καθώς εξασφαλίζει έσοδα ύψους 2,6 δισ ευρω. Θα είναι ελαφρώς «κουρεμένος», καθώς για την επιβολή του θα ληφθούν υπόψη οι νέες αντικειμενικές.

4. Νέου τύπου περαίωση για υποβολή -χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις- πάσης φύσεως δηλώσεων οι οποίες είτε δεν είχαν υποβληθεί καθόλου, είτε είχαν υποβληθεί με ελλείψεις έως τα τέλη του 2014 . Η «οικειοθελής συμμόρφωση» αφορά αδήλωτα εισοδήματα, ΦΜΑΠ, φόρους κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών, δηλώσεις ΦΠΑ, ειδικό φόρο ακινήτων για τις off shore, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών.

5. Νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενός συντελεστή φορολόγησης ο οποίος θα κινείται μεταξύ 15% - 20% με κίνητρο την άρση των ποινικών διώξεων για όσους αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τις «κρυφές» καταθέσεις και άλλα εισοδήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης