Ψάχνει συμμάχους σε όλη την Ευρώπη ο Βαρουφάκης

Ψάχνει συμμάχους σε όλη την Ευρώπη ο Βαρουφάκης

Συνάντηση στην Ιταλία με Παντοάν - Θα χρησιμοποιήσει την απειλή πως αν αφήσουν μόνη της την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, η «φωτιά» θα επεκταθεί αυτομάτως μετά και στο δικό τους δημόσιο χρέος


Ψάχνει συμμάχους σε όλη την Ευρώπη ο Βαρουφάκης
Τα ερείσματα που έψαχνε από καιρό και έχει ανάγκη στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, προσπαθεί να εξασφαλίσει πλέον ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τρεις μήνες μετά, επιστρέφει ξανά εκεί στη Ρώμη που, μαζί με το Παρίσι, ήταν οι δύο πρώτοι σταθμοί της παγκόσμιας περιοδείας του, που ξεκίνησε από τις πρώτες-πρώτες μέρες που ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών.
 
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν (μία από τις πολλές που είχε μαζί του σε Ευρώπη και Αμερική μέσα στους τρεις μήνες, όπως και με το Γάλλο υπουργό Μισέλ Σαπέν) ο κύριος Βαρουφάκης θέλει να κάνει συμμάχους του τις χώρες του Νότου με υψηλό δημόσιο χρέος, λίγο πριν την τελική αναμέτρηση στο Eurogroup με τον Βόφλγκανγκ Σόμπλε.

Για το σκοπό αυτό έχει δύο «όπλα»:

Κλείσιμο
-το δέλεαρ από την πρόταση του ΔΝΤ για «κούρεμα» χρέους, που αφορά και τις άλλες χώρες.
-την απειλή πως αν αφήσουν μόνη της την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, η «φωτιά» θα επεκταθεί αυτομάτως μετά και στο δικό τους δημόσιο χρέος.

Την Παρασκευή μάλιστα στη Μαδρίτη, θα συναντήσει στις 14:00 (τοπική ώρα) τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Luis de Guindos, παρότι η κυβέρνηση δεν έχει τις πολιτικές συγγένειες που τη φέρνουν πιο κοντά με τους Γάλλους σοσιαλιστές και τους κεντροαριστερούς της κυβέρνησης Ρέντσι στην Ιταλία.

Στις συναντήσεις αυτές ιδιαίτερα, ο κύριος Βαρουφάκης αναμένεται να τονίσει πως «λύση για την Ελλάδα θα αποτελεί λύση για την Ευρωζώνη ολόκληρη», επιδιώκοντας μία πολιτική συμμαχία ή  τουλάχιστον, στην περίπτωση της Ισπανίας, μία λιγότερο σκληρή αντίσταση στα σχέδια και της επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Και χθες, πάντως, ο κύριος Βαρουφάκης φαίνεται να απέσπασε για άλλη μια φορά την υπόσχεση από τον Γάλλο ομόλογό του ότι η Γαλλία θα βοηθήσει την στιγμή που θα χρειαστεί τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν, ζητώντας στηρίγματα και επιχειρήματα στο θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας των δανειοληπτών, που αποτελούν ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς -και ειδικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης