FT: Ο Τσίπρας κάνει ανασχηματισμό για να παραμερίσει τον Βαρουφάκη

FT: Ο Τσίπρας κάνει ανασχηματισμό για να παραμερίσει τον Βαρουφάκη

Οι ανακατατάξεις αυτές από τον Αλέξη Τσίπρα υποδηλώνουν πως είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς με τους πιστωτές, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ

FT: Ο Τσίπρας κάνει ανασχηματισμό για να παραμερίσει τον Βαρουφάκη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας που μιλά «έξω από τα δόντια» παραμερίστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις τριών μηνών, όπου περιλαμβάνεται και η πολύ σκληρή συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα ενισχύθηκε, αντιδρώντας στην είδηση ότι τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων αναλαμβάνει ο βρετανο-τραφής οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Με τις δύο αυτές προτάσεις, η οικονομική εφημερίδα Financial Times συνοψίζει τις σημερινές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο ρεπορτάζ επίσης επισημαίνεται ότι η κίνηση αυτή ήρθε μετά την θυελλώδη συνεδρίαση στη Ρίγα της Λετονίας, όπου ο κύριος Βαρουφάκης κατηγορήθηκε από τους ευρωπαίους συναδέλφους του ότι «χάνει χρόνο».

Οι FT σημείωνουν επίσης, ότι οι ανακατατάξεις αυτές από τον Αλέξη Τσίπρα υποδηλώνουν και πως είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς με τους πιστωτές, καθώς η Ελλάδα πασχίζει να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς αυτό το μήνα.
 
Κλείσιμο
«Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την πιθανότητα συμφωνίας» τονίζει ο Μουχτάμπα Ραχμάν, αναλυτής ρίσκου στο Eurasia Group. «Ο Βαρουφάκης ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Η σχέση του με τον Τσίπρα και η θέληση του Τσίπρα να τον αφήνει ελεύθερο ήταν το κεντρικό ερώτημα στο οποίο εστίαζαν οι επενδυτές», προσθέτει. 

Το δημοσίευμα εστιάζει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που πλέον αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, περιορίζοντας το ρόλο του κυρίου Βαρουφάκη και επισημαίνεται πως πρόκειται για έναν οικονομολόγο που έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη. 

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, αναφέρουν οι FT, επέστρεψε από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για να αναλάβει τον συντονισμό του συμβουλίου των οικονομολόγων της Ελλάδας και θα είναι πλέον αυτός που θα χειρίζεται τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Θεωρείται πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχό του Νίκο Θεοχαράκη συνεργάτη του Γιάνη Βαρουφάκη που επίσης δέχθηκε πυρά από τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης