Δραματική επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα - Προεξοφλούν χρεοκοπία

Δραματική επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα - Προεξοφλούν χρεοκοπία

Το 30% πλησιάζουν οι αποδόσεις των 2ετών και 3ετών ελληνικών ομολόγων -Οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα παρά μακροπρόθεσμα 


Δραματική επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα - Προεξοφλούν χρεοκοπία
Στο 30% πλησιάζουν οι αποδόσεις των διετών και τριετών ομολόγων καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για ένα ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, μετά τις πληροφορίες του Bloomberg και του CNBC για περαιτέρω μείωση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου έχει ανέλθει στο 29,4% και του 3ετούς στο 28,76%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είναι αυξημένη, στο 13,4%, ωστόσο, παραμένει πολύ χαμηλότερα από τις αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου χρέους, σημάδι που δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα παρά μακροπρόθεσμα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται από τη μία η επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα για τον ελληνικό αγωγό και από την άλλη, το σχέδιο της ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα δύο δημοσιεύματα το τεχνικό προσωπικό της ΕΚΤ έχει ήδη καταλήξει σε μία πρόταση να αυξήσει το κούρεμα επί των εχέγγυων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να δανειστούν από την ΤτΕ. Κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι εφόσον ενεργοποιηθεί η πρόταση θα μειωθεί και η βοήθεια που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες αφού θα στερηθούν πολύτιμη ρευστότητα.

Τα μέτρα φαίνεται να έρχονται ύστερα από τις ολοένα και αυξανόμενες αντιδράσεις κάποιων μελών του ΔΣ στην ΕΚΤ σχετικά με την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση  3,33%

Εν το μεταξύ, έχασε και  τις 720 μονάδες το Χρηματιστήριο της Αθήνας την Τρίτη, καθώς ο  Γενικός  Δείκτης έκλεισε στις 704 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,33%, ενώ ο Δείκτης FTSE25 έκλεισε στις 208 μονάδες. 

Την προηγούμενη φορά που βρέθηκε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα ο Δείκτης FTSE25 ήταν τον Μάιο   του 2012, όταν και είχε φτάσει στις 177 μονάδες. 

Η αγορά, πάντως, έχει χάσει 10% τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ το δεκαετές ομόλογο πλέον κινείται με απόδοση κοντά στο 14%.

Με πτώση 3% η Εθνική Τράπεζα στα 0,927 ευρώ. Νέα κατάρρευση 9,48% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,21 λεπτά -μετοχή που έφθασε να χάνει και 15%. 

Με «βουτιά» 11,34% η ΔΕΗ στα 4,30 ευρώ. Με πτώση 10,56% η ΕΥΔΑΠ στα 4,15 -κοντά στο χαμηλό τριών ετών. Με κέρδη 3,8%  αντέδρασε η Alpha bank στα 0,218 ευρώ, ενώ αυξήθηκε ο τζίρος στα 107 εκατ. ευρώ με πακέτα 8,3 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης