«Βάζει χέρι» η κυβέρνηση στα 3,7 δισ. του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών;

«Βάζει χέρι» η κυβέρνηση στα 3,7 δισ. του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών;

Τα χρήματα είναι «κλειστά», αφού  μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη χρηματοδότηση των συντάξεων έπειτα από κάποια χρόνια - Σενάρια για νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε  να μεταφερθούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα από τον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος σε αυτόν του Δημοσίου

«Βάζει χέρι» η κυβέρνηση στα 3,7 δισ. του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών;
Το σχέδιο να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τη ρευστότητα που διαθέτει το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αν και η σκέψη δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί, φέρεται να εξετάζεται σοβαρά από το κυβερνητικό επιτελείο.

Το Ταμείο διαθέτει ποσό των περίπου 3,7 δισ. ευρώ και τα χρήματα είναι «κλειστά», αφού  μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη χρηματοδότηση των συντάξεων έπειτα από κάποια χρόνια. Σενάρια κάνουν λόγο για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, ούτως ώστε  να μεταφερθούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα από τον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος σε αυτόν του Ελληνικού Δημοσίου.

Κλείσιμο
Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2008 με το ν.3655/08 και έχει βασικό σκοπό τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών, μέσω της δημιουργίας αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των ασφαλιστικών φορέων από το 2019 και μετά.

Βασικοί του πόροι αποτελούν, μεταξύ άλλων, ποσοστό 10% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από αποκρατικοποίηση Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ποσοστό 4% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από το ΦΠΑ, η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ποσοστό από τα έσοδα του Δημοσίου (μερίσματα, δικαιώματα, φορολογία) από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες κ.ά.

Να σημειωθεί ότι το 2014 ψηφίστηκε από τη Βουλή η πρόταση νόμου για τη σύσταση του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» (ΕΤΚΑΓ), το οποίο ενσωματώνεται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών και αφορά έσοδα απο την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων. Το 75% των εσόδων θα πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία, το 20% στο Πράσινο Ταμείο για έργα Περιβάλλοντος και ανάπτυξης και το 5% στις τοπικές κοινωνίες. Η προηγούμενη κυβέρνηση εκτιμούσε ότι σε βάθος 25-30 χρόνων θα έχει δημόσια έσοδα της τάξεως των 150 δισ. ευρώ, από τα μερίσματα, τα δικαιώματα και τη φορολογία των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες.

Δείτε αναλυτικά τι διαθέτει το Ταμείο 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης