Υπ. Εργασίας: «Άνοιξε» η εφαρμογή για δωρεάν σίτιση, ρεύμα και επιδότηση ενοικίου

Υπ. Εργασίας: «Άνοιξε» η εφαρμογή για δωρεάν σίτιση, ρεύμα και επιδότηση ενοικίου

Αναλυτικός οδηγός - Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με την χρήση των κωδικών του δικαιούχου στο TAXISnet ή στα ΚΕΠ


Υπ. Εργασίας: «Άνοιξε» η εφαρμογή για δωρεάν σίτιση, ρεύμα και επιδότηση ενοικίου
Αρχίζει από σήμερα η περίοδος της υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση των παροχών που προβλέπονται από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 20 Μαΐου. Πρόκειται για τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος 300 kWh ανά μήνα, τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.ypakp.gr/).

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με την χρήση των ίδιων κωδικών που χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι για πρόσβαση στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXISnet).

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο διαδίκτυο οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ. 

Για την υπαγωγή κάποιου στο πρόγραμμα ισχύουν τα εξης εισοδηματικά κριτήρια:
Κλείσιμο

● Μεμονωμένο άτομο: 2.400 ευρώ
● Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3.600 ευρώ
● Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4.200 ευρώ
● Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4.800 ευρώ
● Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5.400 ευρώ
● Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6.000 ευρώ.

Επίσης, τα περιουσιακά κριτήρια είναι:  η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της ΚΥΑ.  

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως σε περιπτώσεις φιλοξενίας, το  φυσικό πρόσωπο που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση δεν δικαιούται επίδομα, ούτε τα άτομα που φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Εξαιρούνται, επίσης, τα άτομα ή οικογένειες που είναι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», τα άτομα ή οικογένειες που ωφελούνται από άλλα προγράμματα επιδότησης ενοικίου, αλλά και τα  άτομα ή οικογένειες που μισθώνουν ως κατοικία ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας. Τέλος, δεν ωφελούνται από το πρόγραμμα όσοι  δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας το 2014.

Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ρεύματος

α. Στους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια  παρέχεται δωρεάν αξία ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί σε ποσότητα κατανάλωσης, αναλογικά, μέχρι 1200 kWh ανά τετράμηνο (300 kwh μηνιαίως), για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδοθούν για κάθε δικαιούχο από την ένταξή του στη ρύθμιση του άρθρου 1 του Νόμου και μέχρι 31.12.2015. Η αξία ηλεκτρικού ρεύματος, περιλαμβάνει τις χρεώσεις προμήθειας, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, το Ειδικό Τέλος 5‰, συνυπολογιζόμενου του ΦΠΑ, και πιστώνεται στον εκάστοτε εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα εκδοθεί κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο. 

β. Δικαιούχοι που δεν είναι ήδη ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και επιθυμούν να ενταχθούν στις παροχές του άρθρου 1 του Νόμου (Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) για επανασύνδεση ατελώς και δωρεάν παροχή ρεύματος, θα πρέπει να υποβάλουν συγχρόνως αίτηση ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. Δ5−ΗΛ/Β/Φ29/16027/06.08.2010 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει. 

γ. Δικαιούχοι με τέσσερα ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα που δεν έχουν ήδη ενταχθεί στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών στην υπόψη κατηγορία, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στις παροχές του άρθρου 1 του Νόμου για επανασύνδεση ατελώς και δωρεάν παροχή ρεύματος, θα πρέπει να υποβάλουν συγχρόνως αίτηση ένταξης στο Μητρώο των Ευάλωτων Πε− λατών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην με αριθμ. Δ5−ΗΛ/Β/Φ1.21/12112/20.06.2013 (ΦΕΚ 1521/Β΄) απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου 4001/2011 (ΦΕΚ 179/Α΄). Η διαδικασία ένταξης είναι ανάλογη με αυτή του Κ.Ο.Τ. και καθορίζεται στην ανωτέρω υπουργική απόφαση. 
Η ένταξη ή η υποβολή αίτησης για ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, κατά τα ανωτέρω, δεν κωλύει τη χορήγηση σε δικαιούχα, κατά την έννοια της παρούσας, άτομα ή οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη, της παροχής του άρθρου 1 του νόμου 4320/2015. 

δ. Στους δικαιούχους που η τετραμηνιαία κατανάλωσή τους είναι έως 1.200 kWh (ημέρας και νύχτας), πιστώνεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό τους η συνολική αξία ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τα προβλεπόμενα στην περίπτωση α της παρ. 1 του παρόντος άρθρου. Για τους δικαιούχους που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στην περίπτωση που η τετραμηνιαία κατανάλωση υπερβαίνει το όριο των 1.200 kWh (ημέρας και νύχτας) και είναι εντός των ορίων τετραμηναίας κατανάλωσης που ορίζεται για την εκάστοτε κατηγορία Κ.Ο.Τ., τότε στον εκκαθαριστικό λογαριασμό πιστώνεται η αξία ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί σε ποσό− τητα τετραμηνιαίας κατανάλωσης 1200 kWh, όπως αυτή υπολογίστηκε στον υπόψη εκκαθαριστικό λογαριασμό της κατηγορίας του εκάστοτε δικαιούχου. Εφόσον η τετραμηνιαία κατανάλωση υπερβαίνει τα όρια της εκά− στοτε κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, με συνέπεια την απένταξη από το τιμολόγιο Κ.Ο.Τ. για το συγκεκριμένο τετράμηνο, τότε για το σύνολο της κατα− νάλωσης εφαρμόζεται το αντίστοιχο τιμολόγιο οικιακής χρήσης. Ειδικότερα για τους δικαιούχους της περίπτωση γ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, στην περίπτωση που η τετραμηνιαία κατανάλωση υπερβαίνει το όριο των 1200 Kwh (ημέρας και νύχτας), τότε στον εκκαθαριστικό λογαριασμό πιστώνεται η αξία ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί σε κατανάλωση 1200Kwh, όπως αυτή υπολογίστηκε στον υπόψη εκκαθαριστικό λογαριασμό. ε. Καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους προμηθευτές τους μέχρι 31.01.2015, επανασυνδέονται άμεσα, αφού πιστο− ποιηθεί ότι πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια των άρ− θρων 2 και 3. Ο εκάστοτε Προμηθευτής ενημερώνεται από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε και εκδίδεται από τον ίδιο εντολή επανασύνδεσης προς το Διαχειριστή Δικτύου η οποία υλοποιείται ατελώς. 
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών αυτών ρυθμίζονται κατά το προβλεπόμενα στο άρθρο 1 του Νόμου 4320/2015. 

στ. Σε περίπτωση που η παροχή ρεύματος δεν είναι στο όνομα του δικαιούχου ακολουθούνται οι διαδικα σίες που προβλέπονται από τον εκάστοτε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. 

ζ. Η Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πληρούν τα εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια που ορίζονται από την παρούσα, χαρακτηρίζεται ως Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμ φέροντος που εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες οι οποίες αφορούν στην κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων. 

η. Τα ποσά που πιστώνονται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδοθούν μέχρι 31.12.2015 καλύπτονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

Επίδομα ενοικίου

Το επίδομα ενοικίου χορηγείται για 9 μήνες  απευθείας στον ενοικιαστή του ακινήτου. Το ποσό είναι από 70 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και φθάνει έως και τα 220 ευρώ, σε οικογένεια από τέσσερα εξαρτώμενα μέλη και άνω. 

Επίδομα σίτισης
 
 Χορηγείται στους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπό μορφή ηλεκτρονικής κάρτας συμβατής με τερματικά αποδοχής καρτών καταστημάτων εμπορίας τροφίμων για την προμήθεια ειδών σίτισης. Η κάρτα θα πιστώνεται με το ποσό της προβλεπόμενης κατωτέρω μηνιαίας επιδότησης, από την 1.4.2015 και μέχρι 31.12.2015. Στην κάρτα  θα πιστώνεται μηνιαίως  ποσό από 70 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, έως και 220 ευρώ.

Δικαιολογητικά και τι συμπληρώνετε στην εφαρμογή

- Υποχρεωτικά όλα τα πεδία που αφορούν εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
- ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΑΔΤ του δικαιούχου, ιδιότητα ανέργου ή μακροχρόνια ανέργου εφόσον υπάρχει.
- ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΑΔΤ του/της συζύγου και ιδιότητα ανέργου ή μακροχρόνια ανέργου εφόσον υπάρχει.
- Ο αριθμός δημοτολογίου του δικαιούχου και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Τα εξαρτώμενα ανήλικα μέλη ή ενήλικα μέλη που σπουδάζουν σε σχολεία.
- Σχολές μεταλυκειακής εκπαίδευσης ή Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης.
- Εξαρτώμενα ενήλικα μέλη που έχουν αναπηρία 67% και άνω.
- Εξαρτώμενα ενήλικα μέλη που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.
- ΑΦΜ και ΑΜΚΑ των ανήλικων ή ενήλικων εξαρτώμενων τέκνων, καθώς και των λοιπών εξαρτώμενων μελών.
- Το ΚΕΠ που ο αιτών επιλέγει για την ενημέρωσή του.
- Τη διεύθυνση επικοινωνίας (εφόσον υπάρχει ηλεκτρονική και σε κάθε περίπτωση αλληλογραφίας) του αιτούντος, ή αντικλήτου προσώπου, ή φορέα που δέχεται να λαμβάνει ενημέρωση και σημαντικά έγγραφα για λογαριασμό του αιτούντος.
- Ο αριθμός τηλεφώνου (σταθερό ή κινητό).
- Δήλωση ότι ο αιτών δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή τα κωλύματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα.
- Δήλωση ότι ο αιτών συναινεί σε αντικειμενικές διαδικασίες εκτίμησης της ατομικής και οικογενειακής του οικονομικής κατάστασης.
- Δήλωση ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση είναι απολύτως ακριβή και ότι γνωρίζει πως η δήλωση ψευδών στοιχείων επιφέρει ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και ότι η δήλωση ελλιπών ή ψευδών στοιχείων επιφέρει αποκλεισμό από τις παροχές της παρούσας απόφασης.
- Επιλογή για την παροχή ή τις παροχές από τις οποίες επιθυμεί να ωφεληθεί (δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου, επιδότηση σίτισης).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης