Ετοιμάζουν νόμο για να «στραγγίξουν» τα ταμειακά διαθέσιμα κρατικών φορέων

Ετοιμάζουν νόμο για να «στραγγίξουν» τα ταμειακά διαθέσιμα κρατικών φορέων

Για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μηνός, ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ 

Ετοιμάζουν νόμο για να «στραγγίξουν» τα ταμειακά διαθέσιμα κρατικών φορέων
Νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τους φορείς γενικής κυβέρνησης να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον Κοινό Λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην ΤτΕ, έχει ετοιμάσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα η κυβέρνηση.
 
Στόχος είναι να μπορέσει το Δημόσιο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μηνός, ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Για να πιστωθούν όμως τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως τις 27 Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί λύσεις-εξπρές, για αυτό εξετάζεται και το ενδεχόμενο να λάβει τη μορφή Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εκδοθεί στις επόμενες μέρες ή ώρες.
 
Καθώς κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τι θα επακολουθήσει τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες στις διαπραγματεύσεις και στη χώρα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνουν σενάρια «μέρα με τη μέρα» για το πού θα βρει το δημόσιο λεφτά και για το τι θα πληρώσει ή όχι.
 
Κλείσιμο
Κάνουν τους λογαριασμούς τους όμως με πέντε ή έξι  μεταβλητές, εκ των οποίων ορισμένες παραμένουν άγνωστες, όπως πχ πότε θα αρχίσει να αποφέρει έσοδα η νέα ρύθμιση χρεών με τις 100 δόσεις, εάν η κυβέρνηση θα αποφασίσει να «στραγγίξει» δια νόμου τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων, ή αν θα εξαιρέσει εκείνα των ασφαλιστικών ταμείων, θυγατρικών τραπεζικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών εταιριών κλπ.

Η ώρα των αποφάσεων όμως φαίνεται πως πλησιάζει αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ως την περασμένη Παρασκευή τα δημόσια έσοδα είχαν περάσει σε αρνητικό έδαφος. Έως  τότε έλειπαν περίπου 1 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις που πρέπει να καταβληθούν σε δέκα μέρες για μισθούς και συντάξεις, αλλά και ακόμη 1 δισ. που πρέπει να πληρωθεί σε δύο δόσεις μέσα τον Μάιο (έως τις 12 του μηνός) προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί και να αλλάξει εν μέρει, ή προσωρινά τουλάχιστον, αφού έχει ανοίξει πλέον η νέα ρύθμιση χρεών, ενώ το δημόσιο αναμένει και κάποιες «ουρές» εισπράξεων από κοινοτικά κονδύλια και πληρωμές από αποκρατικοποιήσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης