Κρούγκμαν: Να τερματιστεί η αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα

Κρούγκμαν: Να τερματιστεί η αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα

Τι συμβουλεύει τον Αλέξη Τσίπρα και ποια η διαφορά με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Κρούγκμαν: Να τερματιστεί η αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα
Να κρατήσει τις «κόκκινες γραμμές» για τους  μισθούς και τις συντάξεις κάλεσε ο Πολ Κρούγκμαν την ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους δανειστές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το πρωί του Σαββάτου, ο νομπελίστας οικονομολόγος τόνισε σε χιουμοριστικό τόνο ότι ο μόνος πολιτικός που του είπε τι να κάνει και όντως τον άκουσε ήταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα (που θα γίνει στις 12,30) δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ατζέντα με συμβουλές να του παρουσιάσει. Να θυμίσουμε ότι όταν ο σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού και ακαδημαϊκός Ετσούρο Χόντα έμαθε ότι ο Πολ Κρούγκμαν επρόκειτο να επισκεφτεί το Νοέμβριο του 2014 το Τόκιο σκέφτηκε ότι θα ήταν ευκαιρία να πείσει (τον Ιάπωνα πρωθυπουργό) να μην προχωρήσει σε αύξηση του φόρου πωλήσεων. Τον προηγούμενο Απρίλιο ο Άμπε είχε αυξήσει τον φόρο στο 8% από 5%, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στην βαθύτερη τριμηνιαία ύφεση από την έναρξη της κρίσης του 2008. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πού αποδίδει τις καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, ο κ. Κρούγκμαν είπε ότι είναι δύσκολο να πει κάποιος τι ακριβώς γίνεται, αλλά εκτίμησε ότι είναι θέμα συμβολισμού, εξηγώντας ότι πιστεύει ότι είναι ένα είδος παιχνιδιού για το ποιος από τους δύο θα περάσει την εικόνα ότι θα κάνει περισσότερο πίσω, με τους δανειστές να πιέζουν περισσότερο και επεσήμανε ότι το χρόνος που κυλά κοστίζει. Είπε βέβαια ότι δεν έχουμε να κάνουμε με παιδιά.

Κλείσιμο
Σχετικά με την Γερμανία, ο Αμερικάνος καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να σταματήσει να ηθικολογεί και να δώσει στην Ευρώπη μια ευκαιρία, ενώ σχολιάζοντας τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών τόνισε ότι ελπίζει να είναι η προσωπική γνώμη του ίδιου του κ. Σόιμπλε και να μην εκφράζει το Βερολίνο. Υπογράμμισε δε ότι το κλίμα που εκλαμβάνει μιλώντας με τους Ευρωπαίους και τα θεσμικά όργανα είναι ότι αντιμετωπίζουν συμπονετικά το ζήτημα της Ελλάδας και ότι δεν είναι εχθροί.

Δήλωσε, επίσης, ότι είναι μύθος πως η Ελλάδα δεν έχει κάνει προσπάθειες, τονίζοντας ότι έχει κάνει τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή. «Η μόνη λύση είναι η απαλλαγή της Ελλάδας από τη λιτότητα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι χρειάζονται μεν μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος σε λογικά επίπεδα και όχι του 4% ή 5%. 

Σχετικά με το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, τόνισε ότι δεν είναι θετικό, αλλά αναφερόμενος στην αγορά ομολόγων εκτίμησε ότι είναι προτιμότερο για έναν επενδυτή να «μπει» στην ελληνική αγορά που όντως ενέχει ρίσκο, αλλά έχει και αποδόσεις, παρά στη γερμανική των μηδενικών αποδόσεων. Σε γενικότερο επίπεδο, υπογράμμισε ότι τα ελληνικά assets έχουν υποτιμηθεί περισσότερο από ότι θα έπρεπε στην πραγματικότητα, κάτι που αντανακλά την αβεβαιότητα. Υποστήριξε, τέλος, ότι ο τουριστικός κλάδος θα μπορούσε να είναι ελκυστικός για έναν επενδυτή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης