Η Αθήνα πλήρωσε τα 448 εκατ. προς το ΔΝΤ

Η Αθήνα πλήρωσε τα 448 εκατ. προς το ΔΝΤ

Ξένα ΜΜΕ γράφουν ωστόσο ότι παρά την έγκαιρη καταβολή της δόσης, η Αθήνα εξακολουθεί να διατρέχει τον κίνδυνο να πνιγεί στα χρέη και πως οι επόμενες δόσεις πλησιάζουν αμείλικτες...

Η Αθήνα πλήρωσε τα 448 εκατ. προς το ΔΝΤ
Η Αθήνα πλήρωσε κανονικά τα 448 εκατ. ευρώ της δόσεως προς το ΔΝΤ για το πρώτο πακέτο βοήθειας που είχε λάβει η χώρα μας το 2010, όπως δήλωσαν πηγές του ΥΠΟΙΚ στο πρακτορείο Bloomberg αλλά και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι παρά την έγκαιρη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, η Αθήνα εξακολουθεί να διατρέχει τον κίνδυνο να πνιγεί στα χρέη και τις αποπληρωμές που πλησιάζουν ακάθεκτες και η χρεοκοπία να είναι απλά θέμα χρόνου.

Οπως γράφει το CNBC, για να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των περίπου 450 εκατ. ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη, η χώρα πούλησε πάνω από ένα δισ. ευρώ σε εξάμηνα έντοκα χθες Μ. Τετάρτη, με απόδοση 2,97%. Αυτή ήταν μια εκ των δύο δημοπρασιών που κάνει η χώρα εντός του Απριλίου για τη μετακύλιση της λήξης των εξάμηνων εντόκων στις 14 και 17 Απρίλιο. Ωστόσο, συνεχίζει το CNBC, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερες δόσεις στις προσεχείς εβδομάδες. Ήτοι, 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές Μαΐου σε έντοκα, 779 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12/5 και μετά στις 20/6 πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, με τη λήξη των ελληνικών ομολόγων που έχει η κεντρική τράπεζα.

Κλείσιμο
Με τέτοιο χρέος στην πλάτη, η Ελλάδα μπορεί να πάει σε χρεοκοπία, προειδοποιεί ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Mark Melatos, "η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσει – το μοναδικό ερώτημα είναι το πότε. Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος των διεθνών αγορών συμφωνεί σε αυτό".

Τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πάντως είναι να υπάρξει μία πρώτη έστω πολιτική συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της 24 Απριλίου που θα επιτρέψει την τμηματική εκταμίευση δόσεων παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την συνολική συμφωνία του Ιουνίου.

Η Αθήνα δηλώνει ότι οι υποχρεώσεις της χώρας θα καλυφθούν κανονικά και ότι έχει χρήματα μέχρι και τον Μάιο.

Υπό το πρίσμα αυτό επιμένει ότι δεν θα υποκύψει στις ισχυρές πιέσεις που της ασκούνται σε όλο το πεδίο της διαπραγμάτευσης για μία συμφωνία που θα περιέχει δεσμεύσεις για το εργασιακό, το ασφαλιστικό και αυξήσεις φόρων. Η κατάσταση βέβαια για την ελληνική οικονομία μόνο καλή δεν είναι όσο παρατείνεται η έλλειψη ρευστότητητας ωστόσο η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα επιμείνει στην ίδια γραμμή ενώ υποστηρίζει ότι από την πλευρά της υλοποιεί την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

"Απελπιστική η κατάσταση στην Ελλάδα"
Την ίδια ώρα, απελπιστική χαρακτηρίζει πλέον την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το Business Insider, καθώς εξαντλούνται επικίνδυνα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Όπως τονίζει το Business Insider, η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει απελπιστική, καθώς η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίσιμη αποπληρωμή της δόσης των 450 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί πως θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να διαβεβαιώνει την περασμένη Κυριακή στην Ουάσιγκτον τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ C. Lagarde πως η δόση θα αποπληρωθεί κανονικά στις 9 Απριλίου.

Μπορεί η πλειοψηφία των αναλυτών να θεωρεί δεδομένη την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ωστόσο εκφράζει έντονους φόβους για το πώς θα κινηθεί η Ελλάδα την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχει τρόπος η ελληνική κυβέρνηση να τα καταφέρει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη, χωρίς να λάβει μέρος της δόσης, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Όπως προσθέτει το Business Insider, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, με τις ενδείξεις προόδου να παραμένουν ακόμη περιορισμένες...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης