Πυρ και μανία ο Λαφαζάνης με την εθελουσία στη Χαλυβουργική

Πυρ και μανία ο Λαφαζάνης με την εθελουσία στη Χαλυβουργική

Προχωρά άμεσα σε συναντήσεις με βιομηχανίες για τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους 

Πυρ και μανία ο Λαφαζάνης με την εθελουσία στη Χαλυβουργική
Να διακοπεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί άμεσα το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» των 100 εργαζομένων που έχει εξαγγείλει η Διοίκηση της «Χαλυβουργικής» ζήτησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος συναντήθηκε σήμεραμε επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Γ. Σκινδήλια και με μέλη του προεδρείου του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γ. Γάκη.

Ο υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο το πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» για 100 εργαζομένους της επιχείρησης, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με πρόγραμμα απολύσεων και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, κατά την οποία υπάρχει πρωτοφανής ανεργία.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός καυτηρίασε το γεγονός ότι η ανακοίνωση του προγράμματος «μαζικών απολύσεων» έγινε αιφνιδιαστικά, παραμονές του Πάσχα, ενώ το Υπουργείο το πληροφορήθηκε από τον Τύπο. 

Κλείσιμο
Παρά ταύτα, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι κατανοεί πλήρως την ανάγκη μείωσης των υπέρογκων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος συνολικά στην ελληνική οικονομία, πρώτα απ΄ όλα για τα φτωχά νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις. 

Γνωστοποίησε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται συνολικό σχέδιο για την ουσιαστική μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε πρώτα απ’ όλα να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά, αλλά και να υποβοηθηθεί η ενεργοβόρα βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι αύριο θα υπάρξει συνάντηση στο υπουργείο με την Ομοσπονδία Μετάλλου, τη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ και την ΕΒΙΚΕΝ, κατά την οποία θα εξεταστεί το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστούν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων και το μέτρο της «διακοψιμότητας» στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, χωρίς φυσικά να επιβαρυνθούν οι υπόλοιποι καταναλωτές και κυρίως τα νοικοκυριά. 

Στη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία αποδίδει η Χαλυβουργική την απόφασή της να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, υπαγορευόμενη από την δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία».

Ο κ. Σκινδήλιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Λαφαζάνη, ανάφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση δεν είναι σημερινά. Τα τρία τελευταία χρόνια, υποστήριξε, το εργοστάσιο υπολειτουργεί όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους που φέρνει σε δυσχερή θέση την εταιρεία σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό. Η παραγωγή πρόσθεσε έχει συρρικνωθεί υπερβολικά και γι’ αυτό ως «λύση» η εταιρεία καταφεύγει στο μέτρο της «εθελούσιας εξόδου» από το 2013 όταν με αυτόν τον τρόπο απολύθηκαν άλλοι 148 εργαζόμενοι. 

Η εταιρεία  σε πρωινή ανακοίνωσή της τονίζει ότι "η ανακοίνωση και του νέου αυτού προγράμματος εθελουσίας εξόδου γίνεται μετά από έγκαιρη ενημέρωση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της εταιρείας, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2013, οπότε και υλοποιήθηκε εθελούσια έξοδος με παροχή σημαντικότατων κινήτρων αποχώρησης στο προσωπικό, χωρίς να προσφύγει η Εταιρεία σε ομαδικές απολύσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης