Economist: Οι συντάξεις απειλούν τις διαπραγματεύσεις

Economist: Οι συντάξεις απειλούν τις διαπραγματεύσεις

Η Bild γράφει σήμερα ότι στις 20 Απριλίου η Ελλάδα θα πτωχεύσει - Δείτε αναλυτικά τα δημοσιεύματα

Economist: Οι συντάξεις απειλούν τις διαπραγματεύσεις
Στην καρδιά του προβλήματος της Ελλάδας βρίσκονται οι συντάξεις. Αυτό είναι το θέμα που βάζει «τρικλοποδιά» στην πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνει σε νέο άρθρο του ο Economist. Όπως σχολιάζει, η πρώτη αποτίμηση της λίστας που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Ευρωπαίους, έπρεπε να γίνει χθες 1η Απριλίου, ωστόσο, όπως σημειώνει ο Economist, η πρώτη αντίδραση ήταν απορριπτική.

Μεγάλο «αγκάθι», σημειώνει το άρθρο, είναι το θέμα των συντάξεων. Οι Έλληνες ξοδεύουν για συντάξεις περισσότερα από κάθε άλλον στην Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ. Ήτοι το 17,5% του ΑΕΠ το 2012, έναντι δαπάνης του 12,3% του ΑΕΠ στη Γερμανία που είναι και ο Νο1 πιστωτής της Ελλάδας. Τα δαπανόμενα ποσά είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που ξοδεύουν για συντάξεις οι Σλοβάκοι, εκ των αυστηρότερων επικριτών της Ελλάδας.



Η αλόγιστη σπατάλη για τις συντάξεις στην Ελλάδα έχει υπάρξει πηγή διαφωνίας με τον ευρωπαϊκό Βορρά από τότε που η Ελλάδα πρωτομπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης, σχεδόν 5 χρόνια πριν. Η Γερμανία, σημειώνεται, μόλις πρόσφατα προώθησε μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, διευρύνοντας τα όρια ηλικίας από τα 65 στα 67 το διάστημα μεταξύ 2012 και 2029. Αυτό έκανε ακόμα πιο απρόθυμους τους Γερμανούς να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη για να βοηθήσουν μια χώρα όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να παίρνουν πρόωρες, γενναίες συντάξεις
Κλείσιμο
(Διαβάστε περισσότερα στο newmoney)


Bild

Στις 20 Απριλίου η Ελλάδα θα πτωχεύσει, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα "Bild" σε άρθρο της προβλέποντας πως, με βάση τις εξελίξεις στην Ελλάδα, η χώρα βρίσκεται λίγο πριν την χρεοκοπία.

"Η ελληνική κυβέρνηση οδεύει σε χρεοκοπία. Για εβδομάδες το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι μετέωρο. Ο χρόνος τρέχει ....", σχολιάζει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας. 

Η "Bild" δεν ασχολείται μόνο με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας το οποίο όπως σχολιάζει, διαγράφεται δυσοίωνο, αλλά και παραθέτει εκτενές ρεπορτάζ για τις χθεσινές διαδηλώσεις των συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας.

"Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Τσίπρα", είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου της γερμανικής εφημερίδας, η οποία αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, σχολιάζει πως αυτοί που ψήφισαν το κυβερνών κόμμα, ξεχύθηκαν στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
 "Oι συνταξιούχοι επέστρεψαν στους δρόμους και άρχισαν τις διαδηλώσεις εναντίον του ανθρώπου για τον οποίο είχαν μεγάλες προσδοκίες", επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: "Τρεις χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα ενάντια την πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μπλοκάροντας τους κεντρικούς δρόμους. Αίτημά τους: Ο Τσίπρας να αυξήσει τις συντάξεις και να τις επαναφέρει στο παλαιό καθεστώς".

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Bild", ο δημοσιογράφος ρώτησε ορισμένους συνταξιούχους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις τους λόγους για τους οποίους βρίσκονταν στους δρόμους . Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως ήταν οι άνθρωποι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Αλ. Τσίπρα στις εκλογές.
 
Όπως δηλώνει ο συνταξιούχος Παναγιώτης Κυριαζίδης σε δημοσιογράφο της εφημερίδας: "Η σύνταξή μου από 1.500 ευρώ, μειώθηκε στα 1000 ευρώ. Επίσης, θέλω πίσω τον 13ο και 14 μισθό. Αυτά υποσχέθηκε ο Τσίπρας". Οπως δηλώνει ο Παναγιώτης Κυριαζίδης σε δημοσιογράφο της εφημερίδας:  "Η σύνταξή μου από 1.500 ευρώ, μειώθηκε στα 1000 ευρώ. "Επίσης, θέλω πίσω τον 13ο και 14 μισθό. Αυτά υποσχέθηκε ο Τσίπρας".   

Αλλά και η Ευαγγελία Βούλγαρη που, όπως λέει, είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, βγήκε τώρα στους δρόμους για να εκφράσει την διαμαρτυρία της απέναντι στην κυβέρνηση των Αθηνών που προς το παρόν δεν έχει κάνει πράξη τα όσα υποσχέθηκε.
"Η σύνταξή μου μειώθηκε κατά 40%. Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει αυτό. Είμαι βαθύτερα δυσαρεστημένη με την κυβέρνηση". Από τη πλευρά του, ο συνταξιούχος Μαρίνος Σλαμπασόγλου, υποστηρίζει: "Εφόσον ο Τσίπρας δεν αντιδρά, σε λίγο θα γίνουμε όπως το 2010, όταν δέκα χιλιάδες Έλληνες είχαν ξεχυθεί στους δρόμους για να διαδηλώσουν".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης