Δυσφορία Βαρουφάκη για τη διαρροή της λίστας

Δυσφορία Βαρουφάκη για τη διαρροή της λίστας

«Αρνούνταν δημοσιοποίηση όλων των θέσεων στο Brussels Group και μετά βλέπαμε να τα γράφει όλα ο Spiegel στους Financial Times» είπε δεικτικά ο υπουργός - «Δυστυχώς έτσι λειτουργεί η Ευρώπη»

Δυσφορία Βαρουφάκη για τη διαρροή της λίστας
Αιχμές κατά των ευρωπαϊκών θεσμών για επιλεκτική διαρροή πληροφοριών που έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με παρέμβασή του στην Βουλή.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «δήθεν εμπιστευτική» την διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και ξεκαθάρισε ότι οι διαρροές δεν γίνονται από την ελληνική πλευρά. Αποκάλυψε ότι όταν ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει δημοσιοποίηση όλων των θέσεων το αρνήθηκαν τόσο στο Brussels Group όσο και στο Eurogroup και την ίδια ώρα «βλέπαμε το κείμενο από τον Σπίγκελ στους FT. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν το κάναμε εμείς. Δυστυχώς έτσι λειτουργεί η Ευρώπη».

«Είναι απαράδεκτο να ενημερώνονται οι πολίτες από ιστοσελίδες για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τρόπο που επιβάλλεται η πλήρης εμπιστευτικότητα για το τι λέγεται και ποιες είναι οι προτάσεις. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ευρώπης. Θα ήθελα τις προτάσεις να τις δημοσιεύαμε καθώς οι διαρροές υπονομεύουν τις διαδικασίες».

Κλείσιμο
Είπε ότι «κάναμε αίτημα ώστε οι προτάσεις μας να δημοσιοποιηθούν σε διάφορα στάδια. Απερρίφθησαν στη βάση ότι δεν λειτουργεί έτσι το Brussels Group και το Eurogroup».

Υποστήριξε τέλος ότι αυτή «η δήθεν εμπιστευτική διαδικασία υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών για το τι κάνουμε».

Πέραν αυτού, ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου παραδέχθηκε ότι η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση δημιουργεί «τάσεις ασφυξίας. Εμπεριέχει τα συστατικά ασάφειας και ανασφάλειας στις αγορές και δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας».

Επισήμανε πως «η κυβέρνηση μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που επιβάλλουν οι δανειστές μεγιστοποιεί τις δυνατότητες που υπάρχουν στα δημοσιονομικά της χώρας».

Εξήγησε ότι θα μπορούσε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση εάν η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί το email Χαρδούβελη και αν «μειώναμε τις επικουρικές κατά 80%, αυξάναμε το ΦΠΑ στα νησιά ωθούσαμε περαιτέρω την αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση».

«Σφάλαμε που δεν τα προσυπογράψαμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης. Επιπροσθέτως, επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για επαναφορά του αφορολόγητου στις 12 χιλ. ευρώ, δεσμεύτηκε για εξορθολογισμό της φορολόγησης των αγροτών ενώ παραδέχθηκε ότι «οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνουν στην ώρα τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης