FT: Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα «Greccident»

FT: Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα «Greccident»

«Η κρίση ρευστότητας είναι αυτή που δημιουργεί τους φόβους ότι θα ληφθεί μια βεβιασμένη απόφαση»

FT: Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα «Greccident»
«H μεγάλη απόφαση για το αν θα μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη πλησιάζει, καθώς στερεύει ο χρόνος και η υπομονή» τονίζει ο Martin Wolf σε άρθρο του στους Financial Times σημειώνοντας πως μια ξαφνική έξοδος από την ευρωζώνη είναι πλέον αρκετά πιθανή, ωστόσο ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται πράγματι μπροστά μας. «Αλλά η επιλογή για την πορεία που θα ακολουθηθεί πρέπει να γίνει έπειτα από περίσκεψη και όχι από κάποιο ατύχημα» γράφει ο αρθογράφος.

«Από την ημέρα που εκλέχθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις για τη θέση της χώρας στην Ευρώπη έχουν πάρει πολύ άσχημη τροπή με κινήσεις εντυπωσιασμού από τη μια πλευρά και έντονη ενόχληση από την άλλη» υπογραμμίζει ο Martin Wolf στο άρθρο του στους FT.

Τονίζει ακόμη πως: «Η κρίση ρευστότητας είναι αυτή που δημιουργεί τους φόβους ότι θα ληφθεί μια βεβιασμένη απόφαση. Οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν η χώρα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις πριν ξεκλειδώσουν ορισμένα από τα 7,2 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το πρόγραμμα διάσωσης. Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα αυτά για να καλύψει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και την αποπληρωμή δόσης 450 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Κλείσιμο


Αναφέρει πως: «Μια χώρα έχει περισσότερες πιθανότητες να φύγει από το ευρώ αν η κυβέρνησή της δεν μπορεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, οι τράπεζες κλείσουν τις πόρτες τους, η οικονομία της δεν αναπτύσσεται και έχει διαμορφωθεί ένα ταραχώδες πολιτικό σκηνικό. Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση πολύ σύντομα. Μια χαοτική έξοδος μπορεί να συμβεί. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε ένα τέτοιο Greccident».

Στο άρθρο του επισημαίνει ακόμη πως αν αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος «η ευρωζώνη θα έρθει τότε αντιμέτωπη με μια μεγάλη και μια μικρότερη επιλογή. Η μεγάλη επιλογή έχει να κάνει με το αν θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη ή θα τη βοηθήσει να βγει».

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «πιστεύω η σωστή επιλογή – και σίγουρα αυτή που θέλουν και οι Έλληνες – είναι να βρεθεί ένας κοινά αποδεκτός τρόπος για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, μαζί με μια γενναιόδωρη, αλλά υπό όρους ελάφρυνση του χρέους και περαιτέρω βραχυπρόθεσμη στήριξη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης