WSJ: Η Μέρκελ δεν μπορεί να τραβήξει τον Τσίπρα από την τρύπα που έσκαψε

WSJ: Η Μέρκελ δεν μπορεί να τραβήξει τον Τσίπρα από την τρύπα που έσκαψε

Oι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα τεχνικά κλιμάκια και την εργασία τους. Γι αυτό και υπάρχει έκδηλη απογοήτευση στην Ευρώπη για τη στάση της Αθήνας που «αφήνει το χρόνο να περνά αμφισβητώντας τη διαδικασία, ενώ θα έπρεπε να εργάζεται για την ουσία»

WSJ: Η Μέρκελ δεν μπορεί να τραβήξει τον Τσίπρα από την τρύπα που έσκαψε
Με τον τίτλο «Η μοίρα της Ελλάδας βρίσκεται στα δικά της χέρια και όχι στου Βερολίνου» η εφημερίδα Wall Street Journal δια χειρός Σάιμον Νίξον γράφει ότι η Αθήνα κάνει λάθος νομίζοντας ότι το μέλλον της εξαρτάται από τη Γερμανία.

Ο Νίξον δίνει το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο: επί δέκα ώρες η Μέρκελ προσπάθησε να εξηγήσει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι είναι λάθος να υπερεκτιμάει τη γερμανική δύναμη και να υποτιμάει τη σημασία του σεβασμού στους κανόνες της Ευρωζώνης. Γράφει χαρακτηριστικά: «Μπορεί ο Τσίπρας να έχει σκάψει για τον εαυτό του μια τρύπα όταν υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι θα τελειώσει με τα μνημόνια, αλλά η Μέρκελ μπορεί να κάνει ελάχιστα για να τον τραβήξει έξω».

Η εφημερίδα εξηγεί πώς αυτό δεν έχει να κάνει με αδιαφορία της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μάλιστα υπενθυμίζει ότι η Μέρκελ προ τριετίας τα έβαλε τόσο με την κοινή γνώμη όσο και με την κυβέρνησή της δίνοντας το πράσινο φως για τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας.

Κόκκινη γραμμή για το Βερολίνο ωστόσο είναι η βοήθεια άνευ όρων: «Η Αθήνα έχει δικαίωμα να ζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της, αλλά χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων 18 μελών της Ευρωομάδας, όχι μόνο της Γερμανίας. Η Γερμανία έχει υπολογίσιμη δύναμη, αλλά το Βερολίνο δεν μπορεί να μιλάει για λογαριασμό των άλλων κρατών της Ευρωζώνης».

Αναφέρεται επίσης ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα τεχνικά κλιμάκια και την εργασία τους. Γι αυτό και υπάρχει έκδηλη απογοήτευση στην Ευρώπη για τη στάση της Αθήνας που «αφήνει το χρόνο να περνά αμφισβητώντας τη διαδικασία, ενώ θα έπρεπε να εργάζεται για την ουσία».
Κλείσιμο

Ωστόσο ο Νίξον γράφει πως Γερμανοί αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία, αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι μακριά: «Τα μετρητά εξαντλούνται και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε πως η ημερομηνία που ενδέχεται να ξεμείνει η Αθήνα από χρήματα αλλάζει συνεχώς από την κυβέρνηση, ενώ μπορεί τελικά να βρει πόρους και να αποφύγει το αρνητικό σενάριο. Πάντως, η κρίση θα έρθει τον Ιούλιο, όταν η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει την ΕΚΤ».

Επίσης αξιωματούχοι αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξε εποικοδομητική δέσμευση από Αθήνα, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν μέχρι ανεπαρκείς.

Στα μελανά σημεία περιλαμβάνεται το γεγονός πως τα τεχνικά κλιμάκια δεν μπορούν να μιλήσουν απευθείας με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

«Η πρόκληση για τον Τσίπρα είναι να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς και μετά να περάσει τη συμφωνία στο εσωτερικό του κόμματός του. Αυτό είναι ένα μεγαλύτερο τεστ για τις πολιτικές δεξιότητες του Τσίπρα, σε σχέση με εκείνο που έχει να αντιμετωπίσει η Μέρκελ» καταλήγει ο αρθρογράφος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης