Παράταση στην αγωνία για το μεγάλο deal με τα νέα μέτρα

Παράταση στην αγωνία για το μεγάλο deal με τα νέα μέτρα

Τρίτη ή Τετάρτη οι αποφάσεις των Θεσμών - Κορυφώνεται το μαρτύριο της σταγόνας με τα ταμειακά διαθέσιμα

Παράταση στην αγωνία για το μεγάλο deal με τα νέα μέτρα
Να μην έχει έτοιμη και ολοκληρωμένη τη λίστα με τα νέα μέτρα που αναμένουν οι δανειστές εμφανίζεται η κυβέρνηση. Παρά το τελεσίγραφο των δανειστών πως  όλες οι διορίες που είχε η Αθήνα πλέον εξέπνευσαν και ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων, συνεργάτες του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πως η ελληνική πλευρά δεν αναμένεται να καλέσει πριν την Δευτέρα το νωρίτερο σε τηλεδιάσκεψη τους τρεις θεσμούς, για να τους παρουσιάσει τις προτάσεις της.
 
Με τα δεδομένα αυτά, οι αποφάσεις στο Eurogroup για την Ελλάδα μετατίθενται –πλην απροόπτου- για την επόμενη εβδομάδα, από Τρίτη και μετά.  Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν μάλιστα το «πακέτο» μέτρων να παρουσιαστεί τελικά στους θεσμούς… με δόσεις, όπως συνέβη και προ μηνός σχεδόν, όταν το προσχέδιο της λίστας που παρουσίασε στο Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης ξεκίνησε με 5-6 μέτρα και έφτασε τελικά στα δέκα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται να προηγηθεί και σύγκληση του Brussels Group όπου, μέσω τηλεδιάσκεψης πιθανότατα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων(ΣΟΕ) κ. Γιώργο Χουλιαράκη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκο Θεοχαράκη θα «λανσάρει» κάποια από τα μέτρα στους εκπροσώπους των θεσμών, για να δοκιμάσει τις αντιδράσεις τους.
 
Κλείσιμο
Καθώς όμως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται και ο τρέχων προϋπολογισμός του Κράτους βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα, ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και κοστολογημένα εισπρακτικά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.
 
Ανάμεσα σε αυτά εξετάζονται οι αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ (σε επιλεγμένα «μη βασικά» είδη διαβίωσης ή και στα «κοσμοπολίτικα» νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη), οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος,  ή και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ –έστω και με άλλη ονομασία ή ορισμένες παραμετρικές αλλαγές στον υπολογισμό του.
 
Από πλευράς τους πάντως και οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω στήριξη της χώρας χωρίς να ανοίξει τουλάχιστον τα χαρτιά της η κυβέρνηση και αναμένουν να γίνει η επόμενη κίνηση από την Αθήνα, όπως διεφάνη και σε χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης