«Έπιασε» χαμηλό 12 ετών το ευρώ, κάτω από το 1,10 δολ.

«Έπιασε» χαμηλό 12 ετών το ευρώ, κάτω από το 1,10 δολ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ντράγκι το ευρώ έδειξε προς στιγμή να ανακάμπτει από το προηγούμενο χαμηλό των 1,10 δολαρίων και κατόρθωσε να αγγίξει και τα 1,11 δολάρια, αλλά τελικώς δεν κράτησε αυτά τα κέρδη του

«Έπιασε» χαμηλό 12 ετών το ευρώ, κάτω από το 1,10 δολ.
Έως και το επίπεδο των 1,0989 δολαρίων υποχώρησε το ευρώ, σε νέο χαμηλό 12 ετών, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Ντράγκι το ευρώ έδειξε προς στιγμή να ανακάμπτει από το προηγούμενο χαμηλό των 1,10 δολαρίων και κατόρθωσε να αγγίξει και τα 1,11 δολάρια, αλλά τελικώς δεν κράτησε αυτά τα κέρδη του.

Νωρίτερα την Πέμπτη είχε βρεθεί σε νέα χαμηλά 11 ετών έναντι του δολαρίου στο 1,1040 ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας είχε φθάσει στο 1,1028 δολάρια.

Κλείσιμο
Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι το συνολικό ποσό που θα δαπανά η ΕΚΤ για την αγορά κρατικών αλλά και ιδιωτικών ομολόγων, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 9 Μαρτίου και μέχρι το φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς, θα φθάσει στο επίπεδο των 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και πέραν από το Σεπτέμβριο του 2016. Κατά τη συνήθη πρακτική η ΕΚΤ θα αποκτά ομόλογα μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Μετά τις νέες τοποθετήσεις Ντράγκι οι αναλυτές επιμένουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου, εξαιτίας και της εκ διαμέτρου διαφορετικής νομισματικής πολιτικής μεταξύ ΕΚΤ και Fed, ενώ δεν αποκλείουν - και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα - να φθάσει και την απόλυτη ισοτιμία (parity) με το αμερικανικό νόμισμα.

Πώς κρίνουν επτά κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τις συνέπειές τους

Stephen Gallo, Bank Of Montreal: «Η ανακοίνωση ότι θα μπορούν να γίνουν αγορές ομολόγων και με αρνητική απόδοση, σαφώς θα επηρεάσει αρνητικά το ευρώ. Το short covering θριαμβεύει στις αγορές και το ευρώ δεν φαίνεται ικανό να αντισταθεί. Θεωρώ ότι το νόμισμα μπορεί να υποχωρήσει έως και τα 1,0850 δολάρια εντός της εβδομάδας, κυρίως εάν είναι θετικά τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας».

Andrew Bosomworth, Pimco: «Η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 1,8% το 2017 – δηλαδή κοντά στο όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ – πιθανώς αποτελεί απόδειξη ότι δεν θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης. Πάντως αυτό τελικώς θα αποφασιστεί (σ.σ.: εάν θα υπάρξει δεύτερο QE), μετά από 18 μήνες».

Patrick Campbell, Eaton Vance: «Ο Ντράγκι φαίνεται να πιστεύει ότι θα βρει πολλά ομόλογα να αγοράσει. Εγώ, όμως, δεν είμαι και τόσο σίγουρος γι' αυτό, αλά ο ίδιος εμφανίζεται απόλυτα αποφασισμένος».

Διαβάστε περισσότερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης