Reuters: Ο Ντράγκι συνδέει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με την ολοκλήρωση της αξιόλογης του προγράμματος

Reuters: Ο Ντράγκι συνδέει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με την ολοκλήρωση της αξιόλογης του προγράμματος

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε επίσης πως δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στο όριο για τα έντοκα γραμμάτια για να βοηθήσει τον αριστερό πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να αποτρέψει μια κρίση χρηματοδότησης

Reuters: Ο Ντράγκι συνδέει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με την ολοκλήρωση της αξιόλογης του προγράμματος
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την κανονικά χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μόνο όταν η Αθήνα συμμορφωθεί με τους προς του προγράμματος και λάβει θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς. Με αυτόν τον τρόπο ο κεντρικός τραπεζίτης της Ε.Ε. Θέτει την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε επίσης πως δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στο όριο για τα έντοκα γραμμάτια για να βοηθήσει τον αριστερό πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να αποτρέψει μια κρίση χρηματοδότησης, καθώς η Συνθήκη της Ε,.Ε απαγορεύει ρητώς την νομισματική χρηματοδότηση κρατών – μελών.

Η νέα σκληρή γραμμή της ΕΚΤ ανακοινώθηκε στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Κύπρο, όπου η ΕΚΤ επανέλαβε τη σκληρή γραμμή προς τη ριζοσπαστική κυβέρνηση της Αθήνας , με σκοπό να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης το οποίο η νέα κυβέρνησης της Ελλάδας έχει υποσχεθεί να καταργήσει, αλλά αναγκάστηκε να δεχθεί την παράτασή του για τέσσερις μήνες, ώστε να αποφύγει τη χρεωκοπία.

Κλείσιμο
«Η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με κανόνες. Δεν είναι πολιτικό όργανο» υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι από τη Λευκωσία και συμπλήρωσε. «Η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη που επιθυμεί να αρχίσει ξανά η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και αυτό σημαίνει μια ταχύτατη θετική αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση και εμείς θα χαιρετίσουμε μια τέτοια εξέλιξη».

Αυτή όμως η προϋπόθεση σημαίνει πως Ελλάδα θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε ιδιωτικοποιήσεις και τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ, μέτρα στα οποία το ακροαριστερό κόμμα του Τσίπρα αντιτίθεται.

Η ρητορική για το ξεπούλημα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, πήρε νέα τροπή μετά την απόφαση του ανώτατου διοικητικού Δικαστηρίου στην Αθήνα να μπλοκάρει την πώληση ενός πολυτελούς τουριστικού θερέτρου λίγο έξω από την Αθήνα σε μια αραβο-τουρκική κοινοπραξία.

Την ίδια στιγμή η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε ελαφρώς στο 26% τον Δεκέμβριο, ενώ η ανεργία σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς προγράμματος διάσωσης, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μειώνεται.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης