ΥΠΟΙΚ: Η έκδοση των εντόκων καλύφθηκε κανονικά χωρίς εμπλοκή της ΤτΕ

ΥΠΟΙΚ: Η έκδοση των εντόκων καλύφθηκε κανονικά χωρίς εμπλοκή της ΤτΕ

Η Αθήνα άντλησε 1,14 δισ. από έντοκα - Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97% από 2,75% 

ΥΠΟΙΚ: Η έκδοση των εντόκων καλύφθηκε κανονικά χωρίς εμπλοκή της ΤτΕ
Για κανονική κάλυψη της έκδοσης ομολόγων με τα οποία το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,14 δισ. ευρώ κάνει λόγο κορυφαίος οικονομικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι στην έκδοση δεν χρειάστηκε να εμπλακεί η ΤτΕ στην δημοπρασία καθώς, όπως είπε, «μπήκαν και ξένοι».

Ωστόσο άλλες πηγές που εμπλέκονται στην διαδικασία επέμεναν τα 750 εκατ. ευρώ εκατομμύρια που ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών και πρέπει να εξοφληθούν ως την Δευτέρα, καλύφθηκαν τελικώς από την Τράπεζα της Ελλάδος επειδή αυτοί δεν τα ανανέωσαν.

Η έκδοση καλύφθηκε με επιτόκιο 2,97%, ποσοστό αυξημένο κατά 22 μονάδες βάσης αφού κατά την προηγούμενη φάση ήταν στο 2,75% για 26 εβδομάδες.

Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών, αφορά ανανεώσεις εντόκων ξένων οι οποίοι απέχουν από τις δημοπρασίες από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Για το λόγο αυτό και χρησιμοποιούνται τα διαθέσιμα έναντι repos του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και άλλων ταμείων με την δέσμευση να επιστραφούν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς από το Δημόσιο από εισροές που θα γίνουν στη συνέχεια.
Κλείσιμο

Το παρασκήνιο των επαφών για την εξασφάλιση των διαθεσίμων είναι έντονο, αφού πρώτος στόχος είναι να ικανοποιήσει το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του και να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.

Για το λόγο αυτό, είναι κρίσιμο και το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε θα φανεί κατά πόσο οι εταίροι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να απελευθερώσουν ένα πρώτο μέρος της δόσης, ώστε να εξασφαλιστούν και οι πληρωμές που μέχρι τέλος Μαρτίου ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ προς ΔΝΤ κατά το μεγαλύτερο μέρος.


Διαβάστε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης