Αισιόδοξη η Eldorado για την επένδυσή της στην Ελλάδα

Αισιόδοξη η Eldorado για την επένδυσή της στην Ελλάδα

Δραστηριοποιείται στην Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βραζιλία και την Κίνα - Η Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε εύκολη περίπτωση για τα επενδυτικά της σχέδια, επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα

Αισιόδοξη η Eldorado για την επένδυσή της στην Ελλάδα
Με τίτλο ο «πρόεδρος της εταιρείας αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει την επένδυση» σε ανταπόκρισή του στην εφημερίδα Globe and Mail ο δημοσιογράφος Eric Reguly αναφέρεται σε επίσκεψη του προέδρου της Eldorado, Paul Wright, στην Αθήνα καθώς και σε δηλώσεις του, με τις οποίες τονίζεται ότι «η Eldorado Gold Corp. είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα» και εκφράζει την πεποίηθησή του ότι «η νέα κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει το σχέδιο εξόρυξης της εταιρείας από το Βανκούβερ, αν και ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε να το ακυρώσει».

Επισημαίνεται ότι ο κ. Wright θα έχει συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να τους μιλήσει για τα πλεονεκτήματα της επένδυσης της εταιρείας του η οποία, όπως αναφέρεται, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με τέσσερα μεταλλωρυχεία στην βόρειο Ελλάδα και επενδύσεις που έχουν φτάσει ήδη το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και απασχολούν περίπου 2.000 εργαζόμενους.

Τονίζεται η αισιοδοξία του κ. Wright, ο οποίος δηλώνει ότι υπάρχει παρανόηση για την επένδυση της Eldorado, και αναφέρεται ότι η τοπική κοινωνία την υποστηρίζει.

Κλείσιμο
Αναφέρεται, επίσης, ότι οι μετοχές της εταιρείας έχουν σημειώσει πτώση περίπου 20% από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει δηλώσει ότι είναι εναντίον των επενδύσεών της στην Ελλάδα και ότι ανταγωνίστριες εταιρείες της Eldorado σημειώνουν αντίθετα άνοδο.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Λαφαζάνης, ως ο αρμόδιος υπουργός για θέματα ενέργειας, έχει ταχθεί κατά των επενδύσεων της Eldorado και έχει δηλώσει ότι θα αξιοποιηθούν ένδικα μέσα, χωρίς να συγκεκριμενοποιούνται ποια θα είναι αυτά, για την ακύρωση των σχετικών συμφωνιών.

Σημειώνεται ότι η Eldorado δραστηριοποιείται στην Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βραζιλία και την Κίνα, και ότι η Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε εύκολη περίπτωση για τα επενδυτικά της σχέδια, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα, αναφορές γίνονται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης καθώς και σε παλαιότερο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου όπου σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Κώστα Κατσιφαράκη, εκφράζεται αντίθεση για την πραγματοποίηση της επένδυσης της Eldorado λόγω ανεπανόρθωτων περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή παρά το γεγονός ότι η καναδική εταιρεία διαφωνεί με την εν λόγω πρόγνωση.

Επισημαίνεται ότι οι Σκουριές υπήρξαν, ιδιαίτερα κατά τα έτη 2012 και 2013, το μέρος όπου πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις και διαδηλώσεις λόγω της αντίθεσης πολιτών αν και ο δημοσιογράφος τονίζει ότι η πλειοψηφία των τοπικών κυβερνήσεων τάσσεται υπέρ του έργου όπως επίσης και οι δύο από τους τρεις εκλεγμένους βουλευτές. Επιπλέον αναφέρεται ότι η ανεργία στην περιοχή φτάνει περίπου το 30% και ότι η επένδυση της Eldorado δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης σε έναν τομέα πέραν από αυτόν του Τουρισμού στην περιοχή.

Τέλος, το άρθρο φιλοξενεί και τη δήλωση του κ. Wright: «Είμαστε αντιμέτωποι με μία μικρή αλλά ηχηρή μειοψηφία διαδηλωτών».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης