Εκτακτο Eurogroup για Ελλάδα - Αναμένονται οι νέες αποφάσεις για ELA

Εκτακτο Eurogroup για Ελλάδα - Αναμένονται οι νέες αποφάσεις για ELA

Ντράγκι καλεί Βαρουφάκη και αποφασίζει για τον ELA και για έκτακτο δανεισμό - Για 600 εκατ. από έντοκα γραμμάτια «βγαίνει» η Αθήνα

Εκτακτο Eurogroup για Ελλάδα - Αναμένονται οι νέες αποφάσεις για ELA
Επί γερμανικού εδάφους, στις συναντήσεις του με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι σήμερα στη Φραγκφούρτη και τον Βόφγκανγκ Σόιμπλε αύριο στο Βερολίνο, ο κύριος Βαρουφάκης καλείται να παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο για το δημόσιο χρέος, χωρίς «κούρεμα» αλλά με την ανταλλαγή του με νέου «ειδικού τύπου» ομόλογα. Οι εναλλακτικές που πρότεινε έχουν προκαλέσει σύγχυση στη Γερμανία, αν και θεωρείται ότι άνοιξαν τον δρόμο για να κλειστεί το ραντεβού με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Η συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι έχει ιδιαίτερα ειδικό βάρος, καθώς στην Φραγκφούρτη σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ. Το «ιερατείο» των τραπεζιτών καλείται να εγκρίνει τη χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA προς τις τράπεζες. 

Αυτό θα κρίνει εν πολλοίς και αν το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να δανειστεί σήμερα 600 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια, εγχείρημα που εξαρτάται κυρίως από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών. Στην Αθήνα θεωρούν πως δεν θα υπάρξει κώλυμα, καθώς καθ’όλον τον μήνα Φεβρουάριο η Ελλάδα εξακολουθεί να τελεί σε πρόγραμμα (λόγω της δίμηνης παράτασης που είχε ζητήσει ο Γκίκας Χαρδούβελης). 

Κλείσιμο
Ωστόσο σήμερα θα διαφανούν οι θέσεις του κυρίου Ντράγκι (αλλά και της Deutsche Bundesbank) για τη χρήση του ELA στο μέλλον αλλά και για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να αυξηθεί κατά 10 δισ. ευρώ το ετήσιο όριο δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων. Για κάθε είδους βοήθεια πάντως, ο κύριος Ντράγκι είναι αναγκασμένος νομικά να θέτει ως προϋπόθεση να βρίσκεται η Ελλάδα σε πρόγραμμα.

Ακόμα και στο «παρά ένα» όμως των επαφών αυτών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να κλείσει τους ευρωπαϊκούς «παράδρομους» στον Γιάνη Βαρουφάκη, μέχρι να συναντήσει «εντός έδρας» τον ίδιο στο Βερολίνο και η Άγκελα Μέρκελ τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης.
 
Αν και ενεργεί από θέση ισχύος, ο κύριος Σόιμπλε φαίνεται να σκοπεύει να μην αφήσει άλλο πλέον στην Αθήνα την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θέλει να κλείσει η ελληνική αναταραχή πριν τη Σύνοδο Κορυφής, σε έκτακτο συμβούλιο Eurogroup που σχεδιάζεται να συγκληθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα στις 11 του μηνός).
 
Η ελληνική υπόθεση θα εξεταστεί αύριο και στο Euro-working Group που προετοιμάζει την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αν και ακόμα δεν έχει οριστεί επισήμως ποιος θα εκπροσωπήσει στο συμβούλιο τη χώρα μας, ο πρόεδρος του Euro-working Group κύριος Τόμας Βίζερ έχει ακόμα νωπές στη μνήμη του τις ελληνικές απόψεις από το «τετ-α-τετ» που είχε με τον κύριο Βαρουφάκη στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, μαζί με τον Ολλανδό πρόεδρο Ντάισεμπλουμ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης