Μέρκελ: Οχι σε νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους

Μέρκελ: Οχι σε νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους

Κάθετη η Γερμανίδα καγκελάριος σε ενδεχόμενο «haircut» - «Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα εάν αυτή συνεχίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων - «Καρφιά» Σόιμπλε: Αν ήμουν υπεύθυνος Έλληνας πολιτικός δεν θα έκανα συζητήσεις για «κούρεμα»

Μέρκελ: Οχι σε νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους
Δεν τίθεται θέμα πολεμικών αποζημιώσεων αλλά και «κουρέματος» χρέους, τονίζει η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, εάν οι ίδιες καταβάλλουν προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και εξοικονόμηση.

«Υπήρξε ήδη μία οικειοθελής παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες χάρισαν στην Ελλάδα ήδη δισεκατομμύρια. Δεν βλέπω ένα περαιτέρω κούρεμα χρέους» σημειώνει η κυρία Μέρκελ, σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην «Hamburger Abendblatt» και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η άρνηση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σημαίνει και το τέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, αναφέρει: «Όχι. Η ΕΕ συνεχίζει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Η ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, μπορεί να λάβει στο πλαίσιο της εντολής της αυτόνομα μέτρα, όπως τώρα την αγορά των κρατικών ομολόγων. Είναι όμως σαφές ότι τα λεφτά της ΕΚΤ δεν αντικαθιστούν μία συνεπή μεταρρυθμιστική πολιτική στα κράτη-μέλη του ευρώ. Το αντίθετο: Κάθε χώρα εργάζεται για την ανταγωνιστικότητά της και για μία σταθερή δημοσιονομική πολιτική χωρίς νέα χρέη. Η Γερμανία είναι με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στον σωστό δρόμο».

Την ίδια δήλωση έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος και στην εφημερίδα Die Welt απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «υπήρχε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών. Δεν βλέπω μια νέα περικοπή».

Κλείσιμο
«Βασίζεστε για αυτό και στον νέο έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα; Κέρδισε τις εκλογές διότι καταφερόταν εναντίον της πολιτικής μεταρρυθμίσεων» ρωτά ο δημοσιογράφος της Hamburger Abendblatt, για να απαντήσει η καγκελάριος ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη με την Ελλάδα, όπως και με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση, εάν αυτές οι χώρες κάνουν δικές τους προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και εξοικονόμηση». Η κυρία Μέρκελ πάντως δεν σχολιάζει επισήμανση ότι «η Αθήνα ήδη παίρνει πίσω μεταρρυθμίσεις, χιλιάδες πρώην δημόσιοι υπάλληλοι επιστρέφουν στις θέσεις τους, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται» και περιορίζεται να δηλώσει ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι υπόλοιποι εταίροι περιμένουν το σχέδιο που θα παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικά, πάντως, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» χρέους, απαντά «δεν το βλέπω», ενώ ερωτώμενη εάν η Ευρωζώνη θα άντεχε μία έξοδο των Ελλήνων, δηλώνει: «Στόχος της πολιτικής μας ήταν και είναι να παραμείνει η Ελλάδα μόνιμα μέρος της κοινότητας του Ευρώ. Για αυτό συνεισφέρουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Κατά τα άλλα, περιμένω πρώτα ποια σχέδια θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση».

«Συνεχάρην τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως το κάνω με όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους, και του εύχομαι δύναμη και επιτυχία. Προσβλέπω στο να μπορέσω να ενδυναμώσω περαιτέρω την φιλία μεταξύ των δύο λαών μας» σημειώνει η Ανγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «κορυφαίους πολιτικούς της νέας συγκυβέρνησης στην Αθήνα», οι οποίοι «ξεσήκωναν εναντίον της Γερμανίας κατά τον προεκλογικό αγώνα», μιλώντας για το «Τέταρτο Ράιχ».

 «Έχουν συγχωρεθεί οι προσβολές;» συνεχίζει ο δημοσιογράφος, για να τονίσει η κυρία Μέρκελ ότι επιθυμεί να πετύχει η Ελλάδα και να προσθέσει: «Πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν περάσει δύσκολες στιγμές, το γνωρίζω αυτό. Και οι περισσότεροι Έλληνες δεν φταίνε για το ότι επί δεκαετίες τόσα πολλά πήγαν λάθος».

Σε ό,τι αφορά πάντως το αίτημα για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, η Καγκελάριος επαναλαμβάνει την πάγια απάντησή της: «Δεν τίθεται αυτό το θέμα. Εργάζομαι για ένα καλό μέλλον των δύο χωρών μας και της Ευρώπης».

­Την ίδια ώρα, νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο υποστήριζε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει 20 δισ. ευρώ ως βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα μας τηρήσει τις δεσμεύεις των μνημονίων.

Το γερμανικό περιοδικό ανέφερε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπροστά στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας που ακολούθησε την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της κατακόρυφης μείωσης των εσόδων και της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες σκέφτεται να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να μην καταρρεύσει οικονομικά παρέχοντάς της ένα επιπλέον δάνειο 20 δισ. ευρώ. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Σόιμπλε: Αν ήμουν υπεύθυνος Έλληνας πολιτικός δεν θα έκανα συζητήσεις για «κούρεμα»

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt είπε: «Αν ήμουν υπεύθυνος Έλληνας πολιτικός δεν θα ξεκινούσα συζητήσεις για το κούρεμα του χρέους».

«Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 112% του ΑΕΠ έως το 2020 χάρη στις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν... Όποιος γνωρίζει τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους, γνωρίζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα έως το 2020... Δεν βλέπω κανένα λόγο να μπαίνουμε σε εικασίες για ένα κούρεμα» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης