Με μεγάλες απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στη Wall Street

Με μεγάλες απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στη Wall Street

Το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν αρνητικά τα απογοητευτικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ και τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα που επισκίασαν το άλμα στις τιμές του πετρελαίου

Με μεγάλες απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στη Wall Street
Με μεγάλες απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στη Wall Street, καθώς οι πωλητές κυριάρχησαν και επιτάχυναν μία ώρα πριν την λήξη της συνεδρίασης. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ολοκλήρωσαν το μήνα καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειές τους από τον περασμένο Ιανουάριο.     

Το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν αρνητικά τα απογοητευτικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ και τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα που επισκίασαν το άλμα στις τιμές του πετρελαίου. 

Η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ επιβράδυνε στο 2,6% ετησίως από το 5% το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Ξεχωριστά, το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Το ενδιαφέρον στράφηκε επίσης στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και δευτερευόντως στο δείκτη Chicago PMI ο οποίος ενισχύθηκε τον Ιανουάριο.

Κλείσιμο
Οι επενδυτές εστίασαν επίσης στα εταιρικά αποτελέσματα από κολοσσούς της αμερικανικής οικονομίας όπως η Chevron και η MasterCard.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 251,900 μονάδες (1,45%) κλείνοντας στις 17.164,95 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 48,17 μονάδων (1,03%) και έκλεισε στις 4.635,24 μονάδες.
O S&P 500 σημείωσε πτώση 26,26 μονάδων (1,30%) κλείνοντας στις 1.994,99 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones σημειώνεται ότι μόλις μία κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος. 1 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 29 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Visa Inc κλείνοντας στα 254,91 δολάρια με άνοδο 6,91 δολαρίων ή σε ποσοστό 2,79%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Microsoft (-3,83%), η Intel (-3,39%) και η Wal-Mart Stores (-3,12%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά $0,11 ή σε ποσοστό 9,09% και έκλεισε στα 1,1 δολάρια.

Αναλυτικότερα στα μάκρο, επιβράδυνε το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,6% το δ΄ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Η οικονομία είχε αναπτυχθεί 5% το γ΄ τρίμηνο και 4,6% το β΄ τρίμηνο μετά τη συρρίκνωση του α΄ τριμήνου. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν το ρυθμό ανάπτυξης στο 3,2%. Για το 2014 συνολικά το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 2,4%. 

Ξεχωριστά, αύξηση εμφάνισε το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σε μια ένδειξη πως η αγορά εργασίας ενισχύει, ελαφρώς μόνο, τους μισθούς στους εργαζομένους. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης του κόστους εργασίας ενισχύθηκε κατά 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης. 

Οι μισθοί ενισχύθηκαν 0,5%, από άνοδο 0,8% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 0,6%, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο. 

Επίσης, οριακή μόνο ήταν η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ όπως έδειξαν τα τελικά στοιχεία του University of Michigan για τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 98,1 μονάδες μόλις 0,1 χαμηλότερα από το 98,2 των προκαταρκτικών εκτιμήσεων. Το επίπεδο παραμένει υψηλότερο από τη μέτρηση του Δεκεμβρίου (93,6 μονάδες), ενώ πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση σε διάστημα 11 ετών.

Παράλληλα, τον Ιανουάριο ενισχύθηκε ο δείκτης Chicago PMI, αντλώντας ώθηση από τις νέες παραγγελίες αλλά και την καλύτερη μέτρηση για την απασχόληση σε διάστημα 14 μηνών, σύμφωνα με το επιχειρηματικό βαρόμετρο του Σικάγο.

Ο δείκτης Chicago PMI ενισχύθηκε 0,6 μονάδες στις 59,4. "Αυτή είναι μια ισχυρή αρχή στο 2015 με την τρέχουσα ανάπτυξη στις παραγγελίες και την παραγωγή να είναι συμβατά με τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας", δήλωσε ο Philip Uglow, επικεφαλής οικονομόλογος της MNI Indicators.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε στραμμένη στα αποτελέσματα τριμήνου.

Η Chevron -η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ- ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις στο δ΄ τρίμηνο του έτους. 

Αύξηση 29% σημείωσαν τα κέρδη της MasterCard Inc. το δ΄ τρίμηνο ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 801 εκατ. δολ. ή 69 cents ανά μετοχή από 623 εκατ. δολ. ή 52 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα αυξήθηκαν 14% στα 2,42 δισ. δολ. 

Οι αναλυτές τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 67 cents ανά μετοχή με έσοδα  ύψους 2,39 δισ. δολ. σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα κέρδη της Amazon με τη μετοχή της να ολοκληρώνει τις συναλλαγές 13,71%. Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε πως τα κέρδη δ΄ τριμήνου υποχώρησαν λιγότερο του αναμενόμενου ενω τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 15%, αν και οι δαπάνες συνέχισαν να πιέζουν την κερδοφορία. 

Για το τρέχον τρίμηνο, η Amazon προβλέπει ότι οι πωλήσεις της θα φτάσουν τα 20,9-22,9 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για πωλήσεις ύψους 23,05 δισ. δολαρίων. 

Παραμένοντας στον κόσμο της τεχνολογίας, απογοητευτική αύξηση εσόδων ανακοίνωσε η Google στο δ΄ τρίμηνο εν μέσω περεταίρω ενδείξεων ότι η ανάπτυξη στον τομέα διαφημίσεων επιβραδύνεται.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του κολοσσού αναζήτησης στο διαδίκτυο αυξήθηκαν στα 18,1 δισ. δολάρια από 15,7 δισ. δολάρια, αλλά οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 18,46 δισ. δολάρια.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 4,76 δισ. δολάρια ή 6,91 δολ. ανά μετοχή, από 3,38 δισ. δολάρια ή 4,95 δολ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης