Βαρουφάκης στους ΝΥΤ: Δεν θέλουμε τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης

Βαρουφάκης στους ΝΥΤ: Δεν θέλουμε τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης

Η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και επέμεινε ότι η Αθήνα δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τους δανειστές, είτε στη Φρανκφούρτη, είτε στις Βρυξέλλες είτε στη Wall Street

Βαρουφάκης στους ΝΥΤ: Δεν θέλουμε τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης
Συνέντευξη στους New York Times, παραχώρησε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Οπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, «κατά τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογική νίκη του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών, πέταξε ορισμένες ρητορικές χειροβομβίδες, αναφερόμενος στους προϋπολογισμούς λιτότητας που επιβλήθηκαν από ξένους στη χώρα του ως "δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό" και αποκαλώντας τις διεθνείς συμφωνίες διάσωσης στην Ελλάδα "τοξικό λάθος"».

Τώρα φαίνεται πρόθυμος να στείλει ένα πιο μετριοπαθές μήνυμα, σχολιάζουν οι NYT. 

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στην εφημερίδα, είπε ότι η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και επέμεινε ότι η Αθήνα δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τους δανειστές, είτε στη Φρανκφούρτη, είτε στις Βρυξέλλες είτε στη Wall Street.

Κλείσιμο
«Το μόνο που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να βρούμε μαζί μια πρόταση που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης στην Ελλάδα και θα δώσει σε αυτή τη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική διαφθορά», τόνισε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.



Ο χρόνος είναι περιορισμένος, επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως «ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους των συμφωνιών διάσωσης στην Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει ανάγκη την εναπομένουσα δόση των 7 δισ. ευρώ του δανείου».

Όμως, ο κ Βαρουφάκης είπε, «δεν θέλουμε τα 7 δισ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», η οποία όπως σχολίασε, θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος.

Αντ 'αυτού, ο στόχος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να τροφοδοτηθεί με ρευστότητα οικονομία, επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά, πως η Αθήνα θα προτείνει να μείνει στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ. 

Ο υπουργός Οικονομικών, ακόμη,  σημείωσε πως Ελλάδα βασίζεται στους πιστωτές της ώστε να παράσχουν κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, που θα μπορούσε επίσης απελευθερώσει κεφάλαια και στη βάση αυτή θα ξεκινήσει συζητήσεις με άλλους υπουργούς Οικονομικών ώστε να βρουν τρόπους να μειώσουν το βάρος του χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης, επίσης, μίλησε για τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών.

«Περιμέναμε ότι τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας, τα πράγματα θα είναι ταραγμένα», είπε. «Μόλις οι αγορές θα δουν ότι οι προτάσεις που προέρχονται από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών πρόκειται να ανακτηθούν», τόνισε.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χώρα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις», χωρίς όμως να πωλήσει τα «ασημικά» της οικογένειας, συνέχισε.

«Καταλαβαίνω τον φόβο στο μυαλό των εταίρων μας ότι αν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επανεκκινηθεί, μπορούμε να πάμε πίσω στους παλιούς, κακούς τρόπους μας και να καταλήξουμε εκεί που ήμασταν το 2009», είπε ακόμη ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό να τους διαβεβαιώσουμε ότι εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό, επειδή δεν θέλουμε να το κάνουμε μόνοι μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης