Bloomberg: Μειώθηκε η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας

Bloomberg: Μειώθηκε η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας

Το 2015 έπεσε στο 30% από 70% που ήταν πέρυσι - Είναι πιθανό να σημειώσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2% 

Bloomberg: Μειώθηκε η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας
Η πιθανότητα ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2015 έχει μειωθεί στο 30%, από 60% τον περασμένο Ιούλιο και 70% πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με οικονομολόγους που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Bloomberg, η οποία έγινε πριν τις εκλογές, η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να σημειώσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2% και η ανεργία να μειωθεί κάτω από το 25%, για πρώτη φορά από το 2012, όμως, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, μπορεί να δούμε σημαντικές αλλαγές στις εκτιμήσεις αυτές το επόμενο τρίμηνο, αφού η νέα κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές της.

Η έρευνα του Bloomberg αφορούσε σε 50 χώρες και, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματά της, οι οικονομολόγοι θεωρούν ως σχεδόν βέβαιο ότι η Ρωσία θα έχει ύφεση φέτος (η σχετική πιθανότητα είναι 99%), ενώ πολύ μεγάλη πιθανότητα ύφεσης εκτιμούν και για την Αργεντινή (πάνω από 90%) και την Κύπρο (πάνω από 80%). Η Σερβία έχει πιθανότητα ύφεσης 60% και η Κροατία μεγαλύτερη από 40%.

Έκπληξη, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι η πιθανότητα ύφεσης της ελβετικής οικονομίας εκτινάχτηκε στο 40% από μόλις 9% τον Δεκέμβριο, μετά την απόφαση-σοκ της κεντρικής τράπεζας της χώρας να καταργήσει την ελάχιστη ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ. 

Πιθανότητα ύφεσης 30% προβλέπεται, εκτός από την ελληνική, και για την πορτογαλική και τη βραζιλιάνικη οικονομία, ενώ η Ιταλία έχει αντίστοιχη πιθανότητα λίγο μικρότερη από το 30%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης