Αγωνία για τη σημερινή ημέρα μετά το χθεσινό κραχ

Αγωνία για τη σημερινή ημέρα μετά το χθεσινό κραχ

Έλεγχοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών - S&P: Προειδοποίηση για υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία «σκουπίδια»

Αγωνία για τη σημερινή ημέρα μετά το χθεσινό κραχ
Αγωνία προκαλεί η δραματική εκτίναξη των spreads στο 3ετές και στο 10ετές ομόλογο και η «βουτιά» πάνω από το 9% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την Τετάρτη, στον απόηχο των δηλώσεων των νέων υπουργών περί άμεσης αναστολής κάθε διαδικασίας αποκρατικοποίησης εταιρειών, αλλά και των «υποσχέσεών» τους για άμεσες αλλαγές στις διοικήσεις του ΤΧΣ και των τραπεζών. Μάλιστα, οι αναλυτές σημείωσαν πως μέσα στις δύο πρώτες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι απώλειες στο ΧΑ ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Το πλέον αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός πως την Τετάρτη τα spreads στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα σκαρφάλωσαν στο 10,175, δηλαδή στο +5,15% σε σχέση με την Τρίτη, ενώ πάνω από 17% έφτασε το τριετές ομόλογο. Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση των τραπεζών προεξοφλεί άσχημες εξελίξεις. Να σημειωθεί πως οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει 30% μέσα σε μια εβδομάδα και πλέον δεν υπάρχει στην αγορά τραπεζικό χαρτί με τιμή πάνω από ένα ευρώ. Επιπλέον, μέσα σε μια ημέρα οι τέσσερις τράπεζες έχασαν 2,17  δισ. στην κεφαλαιοποίησή τους καθώς την Τρίτη ήταν στα 14,1 δισ. ευρώ και την Τετάρτη βρέθηκαν στα 11,9 δισ. ευρώ, από τα 34 δισ. ευρώ που άξιζαν το περασμένο καλοκαίρι.


Κλείσιμο
Έλεγχοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα δραματική πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει την Τετάρτη στο -9,24% και τις 711 μονάδες, σημειώνοντας ένα μικρό κραχ, προκάλεσε την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή ξεκίνησε ήδη ελέγχους σε πραγματικό χρόνο (real time) για τις πωλήσεις κυρίως των τραπεζικών μετοχών. Η Επιτροπή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διερευνά αναλυτικά τις πωλήσεις, ποιοι βρίσκονται πίσω απ' αυτές και εάν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι όταν υπάρχουν ακραίες διακυμάνσεις οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γίνονται την επόμενη ημέρα.


S&P: Ενδεχομένως η ελληνική οικονομία να υποβαθμιστεί στην κατηγορία των «σκουπιδιών»

Στην υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, από σταθερές σε αρνητικές, προχώρησε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης, Standard and Poor's. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει πως η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, ενώ τονίζει πως μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Να σημειωθεί πως η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για ορισμένες από τις επιλογές της νέας κυβέρνησης τις οποίες χαρακτηρίζει «ασύμβατες» με το πλαίσιο της πολιτικής που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των πιστωτών και της προηγούμενης κυβέρνησης. Παράλληλα, ο οίκος υποστηρίζει ότι εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να συμφωνήσει με τους επίσημους πιστωτές της χώρας για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, «αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω την πιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης