Σόιμπλε: Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα

Πολύ νωρίς για να πω οτιδήποτε, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και πρόσθεσε πως η χώρα μας έχει υποχρεώσεις και ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ΕΕ

Σόιμπλε: Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα
Νέα προειδοποίηση στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, απηύθυνε την Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπενθυμίζοντας στο νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως η χώρα έχει υποχρεώσεις και ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ΕΕ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την ανακοίνωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει οτιδήποτε και πρόσθεσε πως αναμένει να δει τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση. 

Επισήμανε δε για ακόμη μια φορά ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν είναι αντικείμενο συζήτησης. Ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Κλείσιμο
Πάντως, νωρίτερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, άφησε ανοιχτή την πιθανότητα επιμήκυνσης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ή αναδιάρθρωσής του.

«Η επιμήκυνση του προγράμματος είναι σίγουρα μια πιθανότητα ή μια επιλογή και θα συμμετάσχουμε εποικοδομητικά σε κάθε συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κοτέ, προσθέτοντας πως «όπως πάντα, εξαρτάται από το πώς θα διατυπωθεί ένα τέτοιο αίτημα και από το γενικότερο πλαίσιο – αλλά είναι κατ’ αρχήν μια επιλογή».

Δηλώσεις έκανε, όμως, σήμερα από τις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος του Eurogroup, o Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για την Ελλάδα, κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να δουλέψει από κοινού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, στη βάση των κοινών κανόνων και συμφωνιών, ωστόσο, αναφορικά με το χρέος της χώρας ανέφερε ότι «εχουμε κάνει πολλά για να το ελαφρύνουμε».

«Υπάρχει λίγη υποστήριξη στο Eurogroup για διαγραφή χρέους και είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι πάντα έλεγε πως η βιωσιμότητα του χρέους θα επανεξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η συμμετοχή στην ευρωζώνη έχει υποχρεώσεις και σημαίνει σεβασμό στους κανόνες. Το να είσαι μέλος του ευρώ, σημαίνει συμμόρφωση με ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί», υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα αλλά και το θέμα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης