Επιφυλάξεις και αποστάσεις από τους ξένους δανειστές

Επιφυλάξεις και αποστάσεις από τους ξένους δανειστές

- Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δε μπορεί να ζητά ειδική μεταχείριση
- Εκπρόσωπος Μέρκελ: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
- Ντάισελμπλουμ: Οχι στήριξη από Eurogroup για διαγραφή χρέους
- Σουλτς: Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς και το ξέρει
- Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Ναι σε επιμήκυνση, όχι σε κούρεμα

Επιφυλάξεις και αποστάσεις από τους ξένους δανειστές
Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος της, υπό το φως της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος αντίθετου με τα μέτρα λιτότητας, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα, που δημοσιεύτηκε σήμερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες της Ευρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, στο πλαίσιο συνέντευξής της στη «Le Monde». «Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής Δικαιοσύνης.

«Δεν πρόκειται περί μέτρων λιτότητας. Αυτές είναι δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», είπε.
Κλείσιμο

Νέες προειδοποιήσεις από Γερμανία - Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Μετά τις πρώτες τοποθετήσεις εκπροσώπων των γερμανικών κομμάτων το βράδυ της Κυριακής, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, απάντησε πως η Γερμανία περιμένει από την νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των εταίρων της.

Επίσης, στελέχη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυρίας προειδοποίησαν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αθετήσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. «Και η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις συμφωνίες με την ΕΕ και την τρόικα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του SPD Τόμας Όπερμαν στην Rheinische Post, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να προβεί σε θαρραλέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ανοιχτή την πιθανότητα επιμήκυνσης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης άφησε την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, η οποία, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ή αναδιάρθρωσής του.

«Αυτό (σσ: η επιμήκυνση του προγράμματος) είναι σίγουρα μια πιθανότητα ή μια επιλογή και θα συμμετάσχουμε εποικοδομητικά σε κάθε συζήτηση», δήλωσε η κ. Κοτέ και πρόσθεσε ότι «όπως πάντα, εξαρτάται από το πώς θα διατυπωθεί ένα τέτοιο αίτημα και από το γενικότερο πλαίσιο- αλλά είναι κατ΄αρχήν μια επιλογή».

Συνέπεια στην τήρηση των δεσμεύσεων ζήτησε από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση και ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ. Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel τόνισε ότι «όλες οι επόμενες δόσεις εξαρτώνται από το αν η Αθήνα θα τηρήσει τους απαραίτητους όρους. Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα «Grexit», ωστόσο κατέστησε σαφές ότι μία απομείωση χρέους ή ενδεχόμενες εκπτώσεις δεν έχουν αυτήν ώρα νόημα από οικονομικής άποψης.

Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του επίσης χριστιανοκοινωνιστή Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι «οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν όποιον θέλουν. Εμείς έχουμε το δικαίωμα να μην είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τα ελληνικά χρέη».

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει στήριξη στο Eurogroup για διαγραφή του ελληνικού χρέους

Την ίδια ώρα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας.

Σε δηλώσεις του λίγη ώρα πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είπε πως υπάρχει λίγη υποστήριξη για διαγραφή χρέους.

«Υπάρχει λίγη υποστήριξη στο Eurogroup για διαγραφή χρέους και είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πάντα έλεγε πως η βιωσιμότητα του χρέους θα επανεξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η συμμετοχή στην ευρωζώνη έχει υποχρεώσεις και σημαίνει σεβασμό στους κανόνες. Το να είσαι μέλος του ευρώ, σημαίνει συμμόρφωση με ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί», υπογράμμισε.

Σουλτς: Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς και το ξέρει

Ο νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους του «και το γνωρίζει», δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

«Είναι ένας πραγματιστής» δήλωσε ο κ. Σουλτς για τον επικεφαλής του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, στον δημόσιο ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφούνκ. «Θα πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του και πιστεύω πως το γνωρίζει».

«Σήμερα είναι η ημέρα μετά τις εκλογές και είναι επίσης η ημέρα της λογικής» σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, ο οποίος διευκρίνισε πως συνομίλησε στη διάρκεια της νύκτας με τον κ. Τσίπρα.

«Του είπα (...) πως δεν μπορώ να φαντασθώ από τη μία πλευρά ότι οι ριζοσπαστικές διεκδικήσεις που έχουν διατυπώσει ως τώρα αυτός και το κόμμα του έχουν μια πλειοψηφία στην Ελλάδα, ούτε εξάλλου πως οι εταίροι της ΕΕ τις προσυπογράφουν» συνέχισε ο Σουλτς.

Ο ίδιος κάλεσε τους Ευρωπαίους να «μιλήσουν» με τον κ. Τσίπρα. «Είναι καλύτερα να μιλάει κανείς μαζί του παρά να μιλάει γι' αυτόν» δήλωσε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμά εξάλλου, όπως πολλοί Ευρωπαίοι σχολιαστές και πολιτικοί, ότι πιθανόν «δεν θα υπάρξει πλειοψηφία» για να δεχθεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Σουλτς δεν ανησυχεί υπέρμετρα για μια αποταθεροποίηση της ευρωζώνης λόγω της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα και δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μια Ελλάδα η οποία θα εκβιάσει τους Ευρωπαίους εταίρους της.

«Πιστεύω ότι αυτή η δύναμη εκβιασμού δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, επειδή οι Έλληνες, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία στην Αθήνα, γνωρίζουν πως αν το παρατραβήξουν, δεν θα υπάρχουν χρήματα για την Ελλάδα» εξήγησε. «Και ποια κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της (...) να αφήσει μια χώρα χωρίς καμιά χρηματοδότηση;» διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς επίσης από το ραδιοσταθμό «Ντόιτσλαντφούνκ», ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ απέρριψε την ιδέα μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Πιστεύω ότι, αν μειώναμε το χρέος, θα στέλναμε ένα κακό σήμα προς την κατεύθυνση της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας, προς την κατεύθυνση της Κύπρου ή της Ισπανίας» δήλωσε ο Έτινγκερ.

«Η (μελλοντική) κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι δεν θα αλλάξουμε ούτε πολιτική ούτε την προσφορά μας, δεν θα την σκληρύνουμε, αλλά ούτε και θα την χαλαρώσουμε» πρόσθεσε ο Επίτροπος, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «ουδείς θέλει την έξοδο της Ελλάδας» από την ευρωζώνη.

Στον αντίποδα υπάρχουν και κάποιες φωνές που θεωρούν πως η Ελλάδα χρειάζεται μια διαγραφή του χρέους της για να επιβιώσει.

Η τελευταία - χρονικά - τέτοια άποψη αποδίδεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας, επί κυβερνήσεων (1970- 1983) του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι και σήμερα κορυφαίο οικονομικό παράγοντα της χώρας, τον κύριο Χάνες Άντρος.

Σε σημερινές δηλώσεις του στη μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ», τόνισε, σχολιάζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ότι η νίκη θα οδηγήσει σε αλλαγή σκέψης στην Ευρώπη. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να ανταποκριθεί στις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα να απαιτήσει «θεραπείες που αντέχονται από την Ελλάδα». Ειδικότερα σε ό, τι αφορά στο ελληνικό χρέος, ο κ. Άντρος εκτιμά πως αυτό θα πρέπει να διαγραφεί κατά δύο τρίτα και επισημαίνει πως η Ελλάδα το μέγιστο που μπορεί να αποπληρώσει είναι 100 δισ. ευρώ, από το συνολικό χρέος της των 320 δισ. ευρώ.

Κάμερον: Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το έλλειμμά της

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη νίκη του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο πρωθυπουργός σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού», δήλωσε η εκπρόσωπος προς τους δημοσιογράφους. «Η Ελλάδα είναι ανάγκη να αντιμετωπίσει το έλλειμμά της και να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης