Eπικοινωνία Δραγασάκη - Χαρδούβελη ενόψει του σημερινού Eurogroup

Eπικοινωνία Δραγασάκη - Χαρδούβελη ενόψει του σημερινού Eurogroup

Στις 16:00 ξεκινά η συνεδρίαση - Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών να πιέσει για παράταση χρόνου έως ότου ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αλλά και το τελικό κείμενο προτάσεων της ελληνικής πλευράς προς τους εταίρους

Eπικοινωνία Δραγασάκη - Χαρδούβελη ενόψει του σημερινού Eurogroup
Με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να εκπροσωπεί τυπικά πια τη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί το σημερινό Eurogroup, που αργά χθες το βράδυ, έπειτα και από την επισημοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην χώρα μας, επικαιροποίησε την θεματολογία της συνεδρίασης, βάζοντας την «συζήτηση για την Ελλάδα», ως το δεύτερο θέμα συζήτησης μετά από την εισαγωγή της Λιθουανίας στη ζώνη του Ευρώ.

Επί της ουσίας πάντως το σημερινό Eurogroup είναι διαδικαστικού χαρακτήρα για την ελληνική πλευρά καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει το οικονομικό υπουργείο, συνεπώς ο κ. Χαρδούβελης ουσιαστικά θα ενημερώσει επισήμως τους ομολόγους του για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα ζητήσει άτυπη... παράταση της περαιτέρω συζήτησης για το “ελληνικό θέμα” μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα εκπροσωπήσει τη χώρα ο διάδοχός του στο τιμόνι του οικονομικού επιτελείου.

Μάλιστα πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, κάνουν λόγο για μια επικοινωνία, αργά χθες το βράδυ, αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, μεταξύ του κ. Δραγασάκη και του κ. Χαρδούβελη και μια επιστολή του πρώτου προς τον δεύτερο, ένα non paper, με γραπτές οδηγίες για το πώς να χειριστεί τις σημερινές επαφές με τους ομολόγους του. Σε κάθε περίπτωση αυτή η επικοινωνία ήταν επί της ουσίας μια συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Γιάννης Δραγασάκης με τον Γκίκα Χαρδούβελη μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές.
Στη διάρκεια εκείνης της επικοινωνίας οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που είχαν να κάνουν με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους αλλά και «για τον χρόνο που απαιτείται για να μπορέσει να λειτουργήσει η Δημοκρατία στην Ελλάδα μετά τη νέα φωνή», όπως είχε τονισθεί χαρακτηριστικά.
Κλείσιμο

Εν τω μεταξύ, το αμέσως προηγούμενο διάστημα, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε επαφές, σε υψηλό θεσμικό επίπεδο ανά την Ευρώπη, με στόχο να καταρτίσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα στο οποίο θα αποτυπώνονται οι βασικές θέσεις του κόμματος και το οποίο θα θέσει ενώπιον των εταίρων ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Επί της ουσίας αυτό το νέο κείμενο, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα διαχωρίζεται η δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο, θα αποσταλεί και στην τρόικα και θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που τη συναποτελούν και όχι με την ίδια την τριμερή επιτροπή με την οποία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να συνομιλήσει.

Το νέο Πρόγραμμα είναι αυτό που είχε παρουσιαστεί προεκλογικά από τον Γιάννη Δραγασάκη στη Θεσσαλονίκη και το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις άξονες:
1. Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που δεν θα διατίθενται όλα για τη χρηματοδότηση του παλιού χρέους.
2. Πρόγραμμα αλλαγής του κράτους και της Διοίκησης.
3. Εξειδικευμένη πρόταση για το χρέος.
4. Ποσοτική χαλάρωση, προσανατολισμένη στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι τo Euroworking Group φέρεται να έχει ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Αυτό το σενάριο θα είναι ένα από αυτά που θα πέσουν στο τραπέζι του Eurogroup αρκεί να υπάρχει και από την ελληνική πλευρά οριστική εκπροσώπηση και όχι υπηρεσιακός, απερχόμενος υπουργός.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως η στάση, η 'γραμμή' που θα τηρήσουν οι εταίροι μας, θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι, σε κλειστό γεύμα πριν από την έναρξη του Eurogroup στο οποίο θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Μετά από το σημερινό ραντεβού όμως, η επόμενη επίσημη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους θα πραγματοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 12 Φεβρουαρίου, στην οποία θα συμμετάσχει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Και θα ακολουθήσει στις 16 Φεβρουαρίου η σύνοδος της ευρωζώνης, με το ελληνικό θέμα φυσικά να κυριαρχεί στις συζητήσεις...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης