Mπορεί η ΤτΕ να «κόψει» ευρώ;

Mπορεί η ΤτΕ να «κόψει» ευρώ;

Δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ για το «θα κόψουμε 100 δισ.» της Ραχήλ - Παπαδημούλης για υποψηφίους ΣΥΡΙΖΑ: Αν δεν γνωρίζουν, ας μην αυτοσχεδιάζουν - Μηλιός: Και οι εκτός να προστατεύσουν με σύνεση όσα πετύχαμε με κόπο, αγώνες και αρχές - Νίκος Χουντής: Δεν λέμε εμείς τέτοιο πράγμα



Mπορεί η ΤτΕ να «κόψει» ευρώ;
«Στο κόκκινο» έχει πέσει πλέον το «ρεζερβουάρ» με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους τα οποία, σύμφωνα με τους Financial Times, έχουν συρρικνωθεί δραματικά στα 2 δισ. ευρώ. «Κόκκινο» κτυπάει πλέον όμως και η «σπέκουλα» του ΣΥΡΙΖΑ για το πού θα βρούνε τα λεφτά την επομένη μέρα, χωρίς έσοδα από φόρους και δάνεια της Τρόικα, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζουν ακόμα και ότι μπορούν να τυπώσουν 100 δισεκατομμύρια για να έχουν να πορεύονται, όταν γίνουν κυβέρνηση!
 
Αν και τα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα τηρούνται μυστικά και οι πληροφορίες των Financial Times δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, γεγονός παραμένει ότι το όριο δανεισμού από έντοκα γραμμάτια των 15 δισ. έχει ήδη εξαντληθεί και η υστέρηση στην είσπραξη εσόδων συνεχίζεται (έφτασε στα 3,1 δισ. το μήνα Δεκέμβριο). Το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 (800 εκατ. ευρώ) έχει εκμηδενιστεί και, συνεπώς, μέρα με τη μέρα και μήνα με το μήνα αυξάνεται η πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών εντός ή εκτός συνόρων (ό,τι έρθει πρώτο).
 
Στο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν φαίνεται να «ιδρώνουν» από αυτά. Προκειμένου να κερδίσουν κάποιους σταυρούς ακόμα,  δεν αποφεύγουν να τάξουν ακόμη και «μαγικές λύσεις». Η υποψήφια μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Ραχήλ Μακρή, εμφανίστηκε να δηλώνει σε δημόσια τηλεοπτική συζήτηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αφού α) δεν θα υπάρξει GRexit επειδή δεν προβλέπεται στις συνθήκες της Ευρωζώνης διαδικασία αποβολής μιας χώρας από το ευρώ, β) αν δεν πάρει τις δόσεις των 7,5 δισ. η χώρα μπορεί να καταφύγει στην (ακριβή) λύση δανεισμού από τον Emergency Liquidity Assistance (ELA) και, στη συνέχεια, γ) η Ελλάδα θα τυπώσει χρήμα έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ!

Κλείσιμο


Είναι προφανές πως εγείρεται ερώτημα κατά πόσον όντως η χώρα μας μπορεί να τυπώσει μόνη της, χωρίς παρέμβαση της ΕΚΤ, ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους ποσού, πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για αστρονομικά ποσά που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο του συνολικού μας χρέους! Η απάντηση δίνεται πολύ απλά αν συνυπολογίσει κανείς πως η συνολική αξία των κυκλοφορούντων νομισμάτων του ευρώ παγκοσμίως ανέρχεται σε 880 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν η Ελλάδα είχε 100 δισ. επιπλέον  σε χαρτονομίσματα με σειριακό αριθμό που αρχίζει από «Υ» (είναι η ένδειξη ότι τυπώνονται στην χώρα μας) θα μπορούσε να συγκριθεί σε μέγεθος μόνον με τη Γερμανία (όπου η ένδειξη όσων χαρτονομισμάτων τυπώνονται εκεί είναι «Χ»)!
 
Επιπλέον στην Ελλάδα υπάρχουν «μήτρες» για να τυπώνονται μόνον πολύ μικρής αξίας νομίσματα (συνήθως κέρματα και χαρτονομίσματα των 5 ή 10 ευρώ). Και αν ακόμα δεν απαγορευόταν η ασύδοτη εκτύπωση νομισμάτων του ευρώ (η κυκλοφορία των οποίων ελέγχεται κάθε εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), και αν ακόμη δεν προκαλούσε κατάρρευση της αξίας του ευρώ στις αγορές, είναι αμφίβολο αν τα εκτυπωτικά μηχανήματα θα μπορούσαν να τυπώσουν πχ 20.000.000.000 χαρτονομίσματα των 5 ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, χωρίς να χαλάσουν!
 
Σε μία τέτοια περίπτωση, κάθε κάτοικος της Ευρώπης θα έπρεπε να κουβαλά στην τσέπη του «τούβλα» των 400 ελληνικών «πεντάευρων». Αν μάλιστα «έκοβαν» 100.000.000.000 κέρματα του 1 ευρώ, το βάρος τους θα έφτανε στα 750.000 τόνους (δηλαδή όσο και τα σκουπίδια που παράγει σε 4 μήνες το ευρύτερο Λεκανοπέδιο Αθήνας και Πειραιά), ενώ θα έφταναν, αν τα βάζαμε στη σειρά, να κάνουν 57,5 φορές τον γύρο του Ισημερινού ή ...6 φορές την απόσταση Γης και Σελήνης (αν ήταν χαρτονομίσματα των 5 ευρώ θα έφταναν μάλιστα και για δύο περιστροφές γύρω από τη γη ακόμη).
 
Το νέο επεισόδιο με την κα Μακρή έρχεται να προστεθεί στη «Βαβέλ» των δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πού αλλού υπάρχουν λεφτά. Το επιτελείο της Κουμουνδούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για βραχυχρόνιο δανεισμό 120 δισ. πέρυσι με την Συγγρού να απαντάει ότι δεν ξέρουν καν τι σημαίνει καθαρός δανεισμός.

Το νέο επεισόδιο με τις δηλώσεις της Ραχήλ Μακρή προκάλεσε την έντονη δυσφορία των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη αποδοκιμασία ήρθε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος απευθυνόμενος εμμέσως αλλά χωρίς να την κατονομάζει στην κυρία Μακρή ζήτησε από όλους τους υποψήφιους «να μην αυτοσχεδιάζουν».





«Θερμή παράκληση προς υποψήφιους-ες: Αν δεν γνωρίζουν ενα θέμα, ας μην αυτοσχεδιάζουν. Οι πολίτες ζητούν σοβαρότητα και σαφήνεια, από όλους» έγραψε ο κύριος Παπαδημούλης, απευθυνόμενος προφανώς και σε άλλους υποψήφιους που κατά καιρούς έχουν εκφράσει απόψεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.





 

 
Νίκος Χουντής: Δεν λέμε εμείς τέτοιο πράγμα

Σαφείς αποστάσεις από τη δήλωση της Ραχήλ Μακρή, κράτησε και ο Νίκος Χουντής.

«Δεν το σχολιάζω», τόνισε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις. «Δεν λέμε εμείς τέτοιο πράγμα. Δεν είναι η επίσημη γραμμή μας. Δεν ήταν τελείως στον “αέρα”», σχολίασε ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Mega, επισημαίνοντας, από την άλλη, πως ένα παρόμοιο μοντέλο είχε εφαρμόσει η Ιρλανδία.





"Βαβέλ" Σύγχυση έχει προκαλέσει και ο «κατά ΣΥΡΙΖΑ» φόρος ακινήτων. Ο κύριος Δημήτρης Στρατούλης έβαλε τον «πήχη» του αφορολόγητου στις 450.000 ευρώ παίρνοντας την «σκυτάλη» από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκου Παππά, ο οποίος νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει ότι ο «ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα εισπραχθεί. Η δήλωση δεν αφορά στις δυο τελευταίες δόσεις ΕΝΦΙΑ του 2014 (Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015) αλλά αυτόν που θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο και μετά εφέτος.
 
Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην τρόικα και οι δηλώσεις, επιφανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα 11,1 δισ. ευρώ που είναι το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( σ.σ. τα οποία δεν είναι σε μορφή ρευστού αλλά ομολόγων) θα αξιοποιηθούν μονομερώς και για αλλότριους σκοπούς που δεν σχετίζονται με τον τραπεζικό κλάδο, όπως για παράδειγμα η παροχή ρευστότητας στην αγορά. Σε κομματική συγκέντρωση ο Γ. Σταθάκης είχε δηλώσει ότι «τα χρήματα του ΤΧΣ θα είναι για την διαχείριση των κόκκινων δανείων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης