Γ. Δαυίδ: Ποιοι κάνουν έξαλλο τον πατριάρχη της οικογένειας

Γ. Δαυίδ: Ποιοι κάνουν έξαλλο τον πατριάρχη της οικογένειας

Ο μόνιμος θαμώνας των κοσμικών στηλών και γνωστός «λουλουδομάχος» των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης κ. Αναστάσης Δαυίδ, γιος του leader της κολοσσιαίων διαστάσεων πολυεθνικής «Coca-Cola HBC» κ. Γιώργου Δαυίδ, αυτή τη χρονιά επέλεξε για τις διακοπές του το Ιόνιο. Πληροφορήθηκαν λοιπόν οι «διψώντες» για άμεση και έγκυρη ενημέρωση αναγνώστες των κουτσομπολίστικων περιοδικών πως με το σκάφος του, που ονομάζεται «Φάτσα», όργωσε την Ιθάκη και την Κέρκυρα, συναντώντας συχνά στα μπαράκια

Γ. Δαυίδ: Ποιοι κάνουν έξαλλο τον πατριάρχη της οικογένειας

Ο μόνιμος θαμώνας των κοσμικών στηλών και γνωστός «λουλουδομάχος» των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης κ. Αναστάσης Δαυίδ, γιος του leader της κολοσσιαίων διαστάσεων πολυεθνικής «Coca-Cola HBC» κ. Γιώργου Δαυίδ, αυτή τη χρονιά επέλεξε για τις διακοπές του το Ιόνιο. Πληροφορήθηκαν λοιπόν οι «διψώντες» για άμεση και έγκυρη ενημέρωση αναγνώστες των κουτσομπολίστικων περιοδικών πως με το σκάφος του, που ονομάζεται «Φάτσα», όργωσε την Ιθάκη και την Κέρκυρα, συναντώντας συχνά στα μπαράκια της στεριάς τον στενό του φίλο, υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Τι αντίθεση πράγματι αυτή η τρυφηλή, ιδανική ζωή του επιχειρηματία με το απεργιακό σκηνικό που θυμίζει την περίφημη «Τσιμινιέρα» των Μάνου Λοΐζου και Φώντα Λάδη, το οποίο στήθηκε στην Ιρλανδία εξαιτίας των απολύσεων 130 εργαζόμενων στην τοπική θυγατρική της ελληνικής πολυεθνικής.

Κινητοποιήσεις που κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρες είναι πλέον για την «Coca-Cola HBC», καθώς το ίδιο «έργο» επαναλήφθηκε σε χώρες όπως η Πολωνία, η Εσθονία, η Ρουμανία και φυσικά η Ελλάδα. Τι κοντράστ όμως συγκριτικά με την αφανή ζωή που ο ίδιος ο πατριάρχης της οικογένειας κ. Γιώργος Δαυίδ εδώ και πάνω από 50 χρόνια είχε επιλέξει. Αλλοι καιροί, άλλα ήθη, θα πει κανείς. Οπως και να ’χει, ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανάποδες στροφές.

Κι όμως, δεν «βουλιάζουν»!

Λοιπόν, εάν κάποιος οικονομικός αναλυτής των εργασιακών δεδομένων της «Coca-Cola HBC» διάβαζε τα παραπάνω... απεργιακά δεδομένα, σαφώς δεν θα δικαιολογούσε το αμέριμνο των διακοπών του γόνου Δαυίδ. Είναι δυνατόν ένας τόσο μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος να κλείνει εργοστασιακές μονάδες, να απολύει με μεγάλη ευκολία εκατοντάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και να πηγαίνει καλά; Ναι, εάν μιλάμε για τον όμιλο Δαυίδ. Ενώ λοιπόν τα ταμεία ανεργίας δέχονται συνεχόμενες αιτήσεις εγγραφής από πρώην εργαζόμενους του group, η «Coca-Cola HBC» στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος χρόνου όχι μόνο δεν «βουλιάζει», αλλά παρουσιάζει και κέρδη 201 εκατ. ευρώ. Μπορεί τα οικονομικά αποτελέσματα να παρουσιάζουν μια κάμψη της τάξης του 4% και παράλληλα ο κύκλος εργασιών κάμψη κατά 1% (στα 3,26 δισ. ευρώ), όμως είναι ξεκάθαρο πως κάθε άλλο παρά πορεία προς τον γκρεμό μπορούμε να πούμε πως θυμίζουν.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου κ. Δώρου Κωνσταντίνου πως στόχος της διοίκησης είναι μέσα στο 2009 να εξασφαλιστούν «οικονομίες» της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, γεννούν εύλογα ερωτήματα για το πού το πάει η «Coca-Cola HBC», κι αυτό διότι οι εν λόγω οικονομίες σαφώς θα σημάνουν και νέες απολύσεις προσωπικoύ, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί ένα πρωτοφανές σερί εξόδων από την αγορά εργασίας. Ενα σερί το οποίο λόγω της μεγάλης πολυεθνικής διασποράς του group δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε τα ΜΜΕ.

3.000 εργαζόμενοι στον δρόμο

Κλείσιμο

Εχουμε λοιπόν και λέμε: οι φήμες φέρουν τον όμιλο να έχει αποφασίσει να διακόψει τη συνεργασία του με περίπου 3.000 εργαζόμενους σε σύνολο σε όλο τον κόσμο. Ηδη μέσα στον περασμένο χειμώνα 150 άτομα απολύθηκαν από τη θυγατρική της Πολωνίας, 130 οδηγούνται στην έξοδο στην Ιρλανδία, πάνω από 100 θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από το εργοστάσιο της Ρουμανίας, τη στιγμή μάλιστα πως στην παραπάνω χώρα ήδη έχουν κλείσει κι άλλες δύο μονάδες (σ.σ.: στην Οραντέα και στο Βουκουρέστι). Ανάλογες διαρθρωτικές κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Εσθονία, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους εργαζομένους που έφυγαν με εθελούσια έξοδο από την «Coca-Cola HBC» πριν από τρία χρόνια και τους 92 εργαζομένους που αποχώρησαν από τη «Frigoglass» στην Πάτρα. Αντ’ αυτών, ο όμιλος έχει αποφασίσει να επικεντρώσει την παραγωγική του δυναμική σε κράτη του Τρίτου Κόσμου, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία και η Νιγηρία. Τα εξευτελιστικά χαμηλά κόστη εργασίας δίνουν τεράστιες οικονομίες κλίμακας, με αποτέλεσμα ο όμιλος να επιλέγει να κλείνει μονάδες στην «ακριβή» Ευρώπη και να τις μεταφέρει στις ανατολικές χώρες.

Αντιδράσεις στην Ιρλανδία και νέο «μαχαίρι» στη «Frigoglass»

Παρά ταύτα, ο κ. Γιώργος Δαυίδ και οι γιοι του Χάρης και Αναστάσης που εμπλέκονται στις business του κορυφαίου ομίλου δεν φαίνεται να συμμερίζονται το γεγονός πως με τόσες απώλειες θέσεων εργασίας ενδεχομένως να υποθηκεύεται και η κατανάλωση των προϊόντων που οι ίδιοι εμφιαλώνουν και διανέμουν στις προηγμένες χώρες. Ηδη σε χώρες όπως η Ιρλανδία οι αντιδράσεις λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις εις βάρος του ελληνικού σχήματος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι πρόσφατες ανακοινώσεις περικοπών 130 θέσεων εργασίας κινητοποίησε την ιρλανδική ΓΣΕΕ -τη SIPTU-, η οποία απείλησε με γενική απεργία, ακόμα και με πρόσκληση σε μποϊκοτάζ εις βάρος του ομίλου. Το συνδικαλιστικό όργανο της νησιωτικής χώρας με τους σκληροτράχηλους εργάτες κατηγορεί τον κ. Γιώργο Δαυίδ και τους συνεργάτες του πως δεν μπήκαν καν στον κόπο να εξετάσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις και οδηγήθηκαν απευθείας στην έσχατη οδό των απολύσεων.

Σε νέες κινητοποιήσεις όμως φαίνεται να οδηγούνται και οι ταλαιπωρημένοι επί έναν χρόνο εργαζόμενοι της μονάδας της «Frigoglass» στην Αχαϊα. Ενώ μέχρι στιγμής εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 92 άτομα από τα συνολικά 180, η διοίκηση πιέζει και για 20 νέες καρατομήσεις. Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, σε μια άσκηση περαιτέρω ψυχολογικής πίεσης, η διοίκηση της εταιρείας υποχρέωσε σε νέα διαθεσιμότητα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ακόμα και συνδικαλιστών, θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα πως θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Την ίδια στιγμή, πάντως, κύκλοι των εργαζομένων στο εργοστάσιο αναφέρουν πως, παρά τη δικαιολογία εκ μέρους της οικογένειας Δαυίδ, ότι τις απολύσεις επιβάλλουν οι χαμηλές παραγγελίες, η διεύθυνση του εργοστασίου της Πάτρας άφησε να χαθούν παραγγελίες μεγάλου πολυεθνικού ομίλου του κλάδου της ζυθοποιίας, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τα όποια καινούρια συμβόλαια στην Τουρκία ή τις ασιατικές χώρες.

Ολα τα παραπάνω έχουν θέσει σε εγρήγορση το σύνολο των εργαζόμενων του ομίλου Δαυίδ, καθώς θεωρούν πως άμεσα θα υπάρξουν και νέες περικοπές εκτός αυτών της «Frigoglass». Ασφαλείς πληροφορίες του «b.s.» κάνουν λόγο για σκέψεις, ακόμα και για πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της «Coca-Cola 3E» στον Παράδεισο, σε περίπτωση που ο όμιλος εξακολουθήσει αβασάνιστα κι ενώ παρουσιάζει σημαντικά κέρδη να στέλνει στην ανεργία τους υπαλλήλους του.

Ο διασημότερος «γνωστός άγνωστος» και οι επίγονοι

Οικογένεια από τις πλέον ισχυρές στη χώρα μας και με υψηλές διασυνδέσεις στην πολιτική σκηνή, οι Δαυίδ είναι αλήθεια πως δεν χαρακτηρίζονται από την ευαισθησία τους προς τον εργαζόμενο. Η λογική της διοίκησής τους είναι ξεκάθαρη: «πονάει χέρι, κόβει χέρι». Βέβαια, θα πρέπει να πούμε πως αυτή η λογική δεν ήταν κυρίαρχη ανέκαθεν στη διοίκηση του ομίλου.

Σε μεγάλο βαθμό, εμπνευστής αυτής της σκληρής για τα συμφέροντα των εργαζομένων πολιτικής δεν είναι άλλος από τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δώρο Κωνσταντίνου, έναν άτεγκτο Ελληνοκύπριο μάνατζερ, ο οποίος ξεγελά με τον ήπιο τρόπο που προσεγγίζει τους ανθρώπους. Αυτός είναι που ευθύνεται για το μπαράζ απολύσεων σε όλο τον πλανήτη και τη συνολική προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ομίλου, που συνεπάγεται την παραγωγική μετατόπισή του προς τις χώρες τις Ασίας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ευθύνη για το «ξεκαθάρισμα» έχει πέσει στον κ. Κωνσταντίνου, καθώς ο κ. Χάρης Δαυίδ έχει προτιμήσει να αναλάβει άλλου τύπου δραστηριότητες, ενώ ο αδελφός του Αναστάσης φαίνεται να μην αποτελεί την πρώτη επιλογή του πατέρα του Γιώργου. Κι αυτό διότι η ροπή του τελευταίου περισσότερο προς τη διασκέδαση και λιγότερο προς τις business είναι που αρκετές φορές εκνευρίζει τον πατριάρχη της δυναστείας. Ο κ. Γιώργος Δαυίδ, από το σπίτι του στις Σπέτσες, συχνά πυκνά μαθαίνει τις νυχτερινές δραστηριότητες του γιου του, καθώς και τις επιλογές του σε παρέες και σχέσεις με το άλλο φύλο, φρίττοντας και ασκώντας κριτική. Ας μην ξεχνάμε πως ο 70χρονος Γιώργος Δαυίδ εξακολουθεί να είναι ένας από τους διασημότερους «γνωστούς άγνωστους» της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής, επιλέγοντας σταθερά να μην προκαλεί τα φλας των παπαράτσι και τα φώτα της δημοσιότητας. Κινούμενος πάντοτε με μεγάλη σωματοφυλακή, σπάνια φωτογραφίζεται, ενώ και οι κοσμικές εμφανίσεις του κάθε άλλο παρά θυμίζουν αυτές του γιου του Αναστάση. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως ο ίδιος έχει δώσει τη σκυτάλη διαδοχής στον γιο του Χάρη, που είναι πιο «προσγειωμένη» προσωπικότητα. Οσο για τον Αναστάση; Αυτός εξακολουθεί να συχνάζει στα μπουζούκια, να έχει ως μόνιμους παραστάτες στις νυχτερινές εξορμήσεις και τις κοτερότσαρκες τον Γιάννη και την Πηνελόπη Μαυρή, να επισκέπτεται με τη συμβία του Δέσποινα Σαχίνη την Ελβετία και να κάνει παρέα με τον επιχειρηματία κ. Ηλία Σκούρτη και τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Εκεί που το ποτήρι ξεχείλισε

Οσο όμως κι αν ο Γιώργος Δαυίδ έχει αδυναμία στα παιδιά του, εκεί που πραγματικά έγινε έξαλλος ήταν όταν διέρρευσε ο καβγάς του γιου του Αναστάση στο club «On stage» όπου τραγουδούν οι Onirama. O γόνος του «Mr Coca-Cola» είχε βγει για να διασκεδάσει με τη σύντροφό του, τον Μιχάλη Μανιάτη και άλλους φίλους. Το τραπέζι τους ήταν στο prive του club, ενώ στο διπλανό βρισκόταν μια μεγάλη παρέα από αθλητές του πόλο. Οι έντονες ματιές των αντρών της διπλανής παρέας στη γοητευτική Δέσποινα άρχισαν να ενοχλούν τον «Mr Coca-Cola».

Υστερα από λίγη ώρα τους ζήτησε τον λόγο και η συζήτηση έγινε πιο έντονη μεταξύ του Αναστάση και δύο ανδρών της άλλης παρέας. Από τις φωνές σταμάτησε να παίζει η ορχήστρα του μαγαζιού και όλοι οι θαμώνες είχαν στρέψει τα βλέμματα σε αυτούς. Ευτυχώς, η άμεση παρέμβαση φίλων τους ήταν καταλυτική, ο καβγάς σταμάτησε εκεί και το πρόγραμμα του μαγαζιού συνεχίστηκε. Η δημοσιότητα όμως που πήρε το θέμα φαίνεται να ενόχλησε για μια ακόμη φορά τον κ. Γιώργο Δαυίδ, ο οποίος βλέπει πως η λογική των χαμηλών τόνων που ο ίδιος έχει υιοθετήσει κυριολεκτικά πάει περίπατο από το ίδιο του το τέκνο.

Ο... ηθοποιός

Εξαλλο όμως κάνει τον μεγάλο επιχειρηματία και η δραστηριότητα ενός μακρινότερου μέλους της οικογένειάς του, τον κ. Αλκη Δαυίδ, ο οποίος είναι γιος του κ. Ανδρέα Δαυίδ και ο οποίος εσχάτως πραγματοποιεί καριέρα ηθοποιού. Ο 40χρονος Αλκης, λοιπόν, εκτός από μεγαλομέτοχος της εταιρείας μοντέλων «Independent Models» διατηρεί και την πλειοψηφία της κινηματογραφικής εταιρείας «111 Pictures Ltd.». Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι το ήθελε όμως να βγει μπροστά στο γυαλί ως ηθοποιός; Αυτή η ενέργεια είναι που δίνει στα νεύρα του κ. Γιώργου Δαυίδ, ο οποίος βλέπει άλλο ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς του να ακολουθεί άλλη γραμμή από αυτή που ο ίδιος έχει χαράξει.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο κ. Αλκης Δαυίδ φλέρταρε και με την ιδέα να αγοράσει τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα της Κόβεντρι! Πώς να καταπιεί όλα τα παραπάνω ένας άνθρωπος που γνωρίζει πως το παιχνίδι παίζεται αθόρυβα και αποτελεσματικά και όχι με τυμπανοκρουσίες και υπερπροβολές. Ολα τα παραπάνω, λοιπόν, οδηγούν τον κ. Γιώργο Δαυίδ στο να επιλέγει τη σιωπή. Προς το παρόν, όμως, καθώς σε μια κρίσιμη για τις business του συγκυρίες δεν μπορεί να μένει αμέτοχος. Οσο δηλαδή κι αν η σύζυγός του Καίτη προσπαθεί να τον καλμάρει, είναι βέβαιο πως θα θελήσει να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη. Και η τάξη για έναν τόσο σημαντικό επιχειρηματία... παλαιάς κοπής είναι συνήθως η επιστροφή προς τον νόμο της σιωπής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης