Περισσότεροι.... παίζουν την τιμή του πετρελαίου

Περισσότεροι.... παίζουν την τιμή του πετρελαίου

Τον Αύγουστο η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από το 93 δολάρια, αλλά τον Οκτώβριο ξεκίνησε να υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι - Το Νοέμβριο έφτασε σε χαμηλά διετίας, γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι και σήμερα κατρακύλησε στα 58,90 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 5,5 ετών

Περισσότεροι.... παίζουν την τιμή του πετρελαίου
Μπορεί η τιμή του πετρελαίου να έχει υποχωρήσει κατά 50% από τα υψηλά του 2014, ωστόσο οι διαχειριστές έχουν αυξήσει τις καθαρές μακροχρόνιες θέσεις τους κατά 34% μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να υποχωρεί, ενώ ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας επιμένει να δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προβεί ο ΟΠΕΚ σε κίνηση μείωσης της παραγωγής. Το αργό στη Νέα Υόρκη διαπραγματεύεται στα 55 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ οριακά στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου στην αγορά, ακόμη κι αν τα μη μέλη του ΟΠΕΚ κάνουν κάτι τέτοιο, σε ένα από τα πλέον αυστηρά μηνύματα που δόθηκαν ποτέ ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα του κόσμου σχεδιάζει να υπερβεί τη μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά εδώ και χρόνια. 

Επέρριψε, μάλιστα, την ευθύνη για την πτώση των τιμών στο μισό εκείνων πριν από έξι μήνες στους κερδοσκόπους και σε αυτό που αποκάλεσε έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των παραγωγών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Από την πλευρά του, πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ-Μπάντρι δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters πως ελπίζει ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2015.

Οι δηλώσεις αυξάνουν τα πονταρίσματα, προκαλώντας μία αγορά έντονων διακυμάνσεων. Σύμφωνα με το Bloomberg, η μεταβλητότητα έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα 2011, αυτό σημαίνει έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακοτρείου το 43% των αναλυτών προβλέπουν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα υποχωρήσουν, ενώ ενώ το 11% προβλέπουν αύξηση των τιμών. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι, εφόσον έχασε την τιμή των 60 δολαρίων το βαρέλι, τότε η επόμενη στάση είναι τα 55, τα 50 και μπορεί και τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Τον Αύγουστο η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από το 93 δολάρια, αλλά τον Οκτώβριο ξεκίνησε να υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Το Νοέμβριο έφτασε σε χαμηλά διετίας, γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι και σήμερα κατρακύλησε στα 58,90 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 5,5 ετών.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης