MarketWatch: Η Ελλάδα μεταξύ των κινδύνων που μπορούν να αναστατώσουν τις αγορές το 2015

MarketWatch: Η Ελλάδα μεταξύ των κινδύνων που μπορούν να αναστατώσουν τις αγορές το 2015

Ποιοι είναι οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορούν να πλήξουν όλες τις μορφές επενδύσεων αλλά και τις οικονομίες το 2015

MarketWatch: Η Ελλάδα μεταξύ των κινδύνων που μπορούν να αναστατώσουν τις αγορές το 2015
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα συγκαταλέγονται μεταξύ των κινδύνων οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν «ρότα» στις αγορές κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, όπως αναφέρει ανάλυση του MarketWatch, η οποία εξετάζει τα δέκα γεγονότα που μπορούν πλήξουν επενδυτικές διαθέσεις αλλά και οικονομίες.

Όπως αναφέρει η αμερικανική οικονομική-χρηματιστηριακή ιστοσελίδα στην ουσία πρόκειται για τους «gray swans» του επόμενου έτους. Ας δούμε ποιους επιλέγει και τι τονίζει για Ελλάδα αλλά και εν γένει τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Κλείσιμο
Ο πλέον επιτακτικός κίνδυνος έρχεται για την Ευρώπη από την Ελλάδα. Εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών τον Ιανουάριο, με τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος να ανέλθει στην εξουσία. Αν και το κόμμα εκφράζει, πλέον, πιο μετριοπαθείς απόψεις σχετικά με το «σκίσιμο» του Μνημονίου, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει νέες πηγές ανησυχίας. “Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην είναι ο “ταραχοποιός” που ήταν στο παρελθόν, αλλά θα γίνει σύντομα Πρωθυπουργός και θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μία νέα κρίση χρέους”, υποστηρίζει ο Stephen Pope, επικεφαλής της εταιρείας Spotligh Ideas. Κατόπιν προσθέτει ότι “το εάν ή όχι η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη είναι συζητήσιμο. Θα έλεγα ότι οι ολονύκτιες συνεδριάσεις θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες, καθώς η ελίτ  κινεί γη και ουρανό για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους”.



«Λεπτές ισορροπίες» για Fed

Η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, φρόντισε να «μαζέψει» τους υπεραισιόδοξους και να ξεκαθαρίσει ότι η τράπεζα θα ακολουθήσει προσεκτική πολιτική σε ό,τι αφορά την αύξηση επιτοκίων. Όμως η Fed είναι αντιμέτωπη με δύσκολες ισορροπίες. Εάν κινηθεί πολύ γρήγορα θα καταστρέψει την ανάκαμψη, ενώ εάν αργήσει πολύ τότε θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια με επιθετικότητα, προκειμένου να «νικήσει» την άνοδο του πληθωρισμού.



Αντιστροφή τάσεων στο πετρέλαιο

Το να είναι κάποιος απαισιόδοξος για την πορεία του πετρελαίου είναι απόλυτα φυσιολογικό, με δεδομένο το αρνητικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Όμως το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης, όπως προειδοποιεί ο Gordon Gray της HSBC, μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να οδηγήσει σε ράλι τόσο το αμερικανικό αργό (WTI) όσο και το Brent, τα οποία έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας τους από την αρχή του έτους.



Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης