Nέες αναλύσεις τονίζουν το ρίσκο επικράτησης ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό

Nέες αναλύσεις τονίζουν το ρίσκο επικράτησης ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό

Μπορεί τελικά η Ελλάδα να αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη;

Nέες αναλύσεις τονίζουν το ρίσκο επικράτησης ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό
Μπορεί τελικά η Ελλάδα να αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη; Το ερώτημα ξανάρθε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στα χείλη αναλυτών και οίκων. Όπως σημειώνει η Iniohos Advisory Services, η αναταραχή στην ελληνική αγορά φαίνεται να είναι μεμονωμένο γεγονός μέχρι στιγμής, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η διάδοση του φαινομένου σε περίπτωση, όπως σημειώνει,  πολιτικού αδιεξόδου ή κλιμάκωσης του λαϊκισμού.

Η έκθεση σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις  που ξεκίνησαν από αρχές Νοεμβρίου με την Τρόικα, θα μπορούσαν, αν είχαν καταλήξει,  να αποτελέσουν σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης που θα της έδινε πιθανότατα σημαντική παράταση ζωής. Αυτό ωστόσο δεν συνέβη, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στην  εσωτερική πολιτική σκηνή.

Η κίνηση Σαμαρά να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις, συνεχίζει η ανάλυση,  αναβίωσε τους φόβους της πολιτικής αστάθειας στη χώρα, αλλά δυνητικά και στην Ευρωζώνης και πυροδότησε ένα sell off σε ελληνικά assets. Αύξησε δε την πίεση στις ελληνικές αξίες εν γένει (ομόλογα, μετοχές κλπ), αφού ο πρωθυπουργός είχε βιαστεί να προβεί σε “άστοχες” δηλώσεις περί τερματισμού του μνημονίου νωρίτερα από το προβλεπόμενο, συνεχίζει η έκθεση.

Κλείσιμο
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η ρητορική του κατά της λιτότητας, αναφέρεται, αυξάνει την αβεβαιότητα τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η αβεβαιότητα που πηγάζει από την έλλειψη ενός αξιόπιστου πακέτου διάσωσης που να έχει δρομολογηθεί, αλλά και η μικρή πιθανότητα να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ νέο γύρο διαπραγματεύσεων για ελάφρυνση του χρέους, θέτουν σε κίνδυνο  τις ήδη εύθραυστες σχέσεις της Ελλάδας με τα άλλα κράτη – μέλη. Κι έτσι, ένα Grexit μπορεί να γίνει και απτή πιθανότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης