Δέσμευση κεφαλαίων εξετάζει η ΕΚΤ για αγορά ομολόγων «αδύναμων χωρών» όπως η Ελλάδα

Δέσμευση κεφαλαίων εξετάζει η ΕΚΤ για αγορά ομολόγων «αδύναμων χωρών» όπως η Ελλάδα

Οι κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Ελλάδα θα πρέπει να διενεργούν έξτρα προβλέψεις, σύμφωνα με την εισήγηση που επεξερτάζεται ο Μ. Ντράγκι

Δέσμευση κεφαλαίων εξετάζει η ΕΚΤ για αγορά ομολόγων «αδύναμων χωρών» όπως η Ελλάδα
Την επιβολή διακράτησης κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες χωρών όπως οι Ελλάδα και Πορτογαλία, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ζημίες από την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξετάζει η τράπεζα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Το πρακτορείο τονίζει ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ – ανώνυμα – τόνισαν ότι με τον παραπάνω τρόπο από τη μία πλευρά η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι οι “αδύναμες χώρες” θα αναλάβουν αυτές το ρίσκο για την αγορά ομολόγων τους και από την άλλη θα “μαλακώσει” τη στάση της Γερμανίας προκειμένου να στηρίξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
 
Τονίζεται ότι Γερμανία και ΕΚΤ διαφωνούν ως προς την εφαρμογή ποσοτικής χαλάρωσης, με το Βερολίνο να υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα διακόψει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των χωρών της Ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν εκ νέου να δαπανούν ανεξέλεγκτα.

Κλείσιμο
“Τα κράτη θα αναλάβουν τις απώλειες”, τόνισε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ η ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.

Ούτως ή άλλως οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται ότι θα έχουν ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς αυτές θα κληθούν να αγοράζουν τα ομόλογα των χωρών τους, για λογαριασμό της ΕΚΤ.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης