Κύπρος: Αναβάλλει την εκταμίευση της δόσης το ΔΝΤ

Κύπρος: Αναβάλλει την εκταμίευση της δόσης το ΔΝΤ

Όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχετική ανακοίνωσή του, «μετά τη σημερινή αναστολή της υφιστάμενης νομοθεσίας οι κρίσιμες απαιτήσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης του προγράμματος δεν πληρούνται πλέον»

Κύπρος: Αναβάλλει την εκταμίευση της δόσης το ΔΝΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ανέβαλλε τη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρία του για την έγκριση της εκταμίευσης της 5ης δόση προς τη Κύπρο. Η απόφαση της αναβολής λήφθηκε λόγω της απόφασης της Κυπριακής Βουλής να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για τις ενυπόθηκες ακίνητες ιδιοκτησίες παρά τη δέσμευση που είχε αναληφθεί από τη Λευκωσία για εφαρμογή του νόμου.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέδωσε  ανακοίνωση, εξηγώντας τους λόγους.
«Μετά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) αναστολή της υπάρχουσας νομοθεσίας για τις κατασχέσεις, κρίσιμες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης επιθεώρησης του προγράμματος δεν εκπληρώνονται πλέον. Επομένως η αυριανή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου αναβάλλεται».

Κλείσιμο
Η ανακοίνωση της εκπροσώπου αναφέρει ακόμη ότι το ΔΝΤ «υποστηρίζει τις κυπριακές αρχές στις προσπάθειές τους να προχωρήσουν σε φιλόδοξο και εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και θα συμφωνήσουμε με τις αρχές σχετικά με τα επόμενα βήματα για την προσεχή περίοδο».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση της Κυπριακής Βουλής προκάλεσε έντονη δυσφορία στην διοίκηση του ΔΝΤ, αξιωματούχοι του οποίου διαβουλεύονταν για αρκετές ώρες με τους Ευρωπαίους. Όπως ανέφερε πηγή εκτός «Ταμείου», είχε αποφασιστεί μετά την ακύρωση των νόμων από το Ανώτατο Δικαστήριο, η εξέταση της πέμπτης επιθεώρησης να γίνει μαζί με την 6η και να εκταμιευθούν μαζί και οι δύο δόσεις. Ωστόσο μετά την απόφαση της ΕΕ και της ΕΚΤ να εκταμιεύσουν τη δόση υπό προϋποθέσεις, ορίστηκε συνεδρίαση για τις 19 Δεκεμβρίου.

«Επιστρέφουμε πλέον στο παλαιό σενάριο», ανέφερε η ίδια πηγή, βάση του οποίου η αποστολή της «τρόικας» θα μεταβεί στην Κύπρο στις 27 Ιανουαρίου και μετά την αναχώρηση τα μέλη της θα συντάξουν τις εκθέσεις. Με βάση τα νέο δεδομένα, η εκταμίευση των δύο δόσεων από το ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει πριν τις αρχές Μαρτίου.

Πάντως, εν όψει της ακυρωθείσας σημερινής συνεδρίασης, πέραν της έκθεσης της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, που περιείχε θετική εικόνα για την συμμόρφωση, παρά τις όποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις, παρεμβάσεις είχαν ετοιμάσει κι όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε κανονικά η συνεδρίαση, αφού η απόφαση της Βουλής ανέστειλε την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις μόνο για ένα μήνα, πηγή εκτός «ταμείου» ξεκαθάρισε ότι το θέμα ήταν νομικό.
«Μέχρι την απόφαση της Βουλής οι προϋποθέσεις θεωρούνταν εκπληρωμένες. Αυτό άλλαξε στις 18 Δεκεμβρίου και το καταστατικό του ΔΝΤ δεν επέτρεπε θετική ψήφο. Υπάρχουν περιπτώσεις που ψηφίζονται εξαιρέσεις, αλλά αφορούν μόνο τεχνικά ζητήματα».
Η ίδια πηγή υποστήριξε πως η αναβολή της συνεδρίασης ήταν προτιμότερη από πραγματοποίησή της και απόρριψη της δόσης, ενέργεια με σοβαρότερες επιπτώσεις για την εικόνα της Κύπρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης