Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της Κομισιόν επτά εθνικοί προϋπολογισμοί

Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της Κομισιόν επτά εθνικοί προϋπολογισμοί

Και νέα πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2015

Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της Κομισιόν επτά εθνικοί προϋπολογισμοί
Έπειτα από εντατικές διεργασίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Επιτροπή -το εκτελεστικό χέρι της ΕΕ-, παρουσίασε ένα προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2015. 

Οι διαπραγματεύσεις των τριών σωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταλήξει σε ναυάγιο, καθώς δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ τους μέχρι τη διορία της 17ης Νοεμβρίου.

Το νέο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει χρηματικές δεσμεύσεις της τάξεως των 145,2 δισ. ευρώ (αύξηση 1,8% από το 2014) και 141,3 δισ. ευρώ σε πληρωμές (αύξηση 0,7% από το 2014).

Κλείσιμο
Η πρόταση έχει τώρα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να συζητηθεί και να προταθούν αλλαγές.

Από την πλευρά της, η Βουλγάρα Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε: «Το νέο προσχέδιο του προϋπολογισμού λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, συνεπώς προσφέρει μια υγιή πλατφόρμα για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις».

«... Το έχω πει στο παρελθόν και θα το πω και πάλι: αυτός δεν είναι ένας προϋπολογισμός για τις Βρυξέλλες. Εταιρείες, ερευνητές, μαθητές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και δήμοι και περιφέρειες κατά μήκος της ΕΕ αναμένουν το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, για να εξασφαλίσουν δίοδο στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η Επιτροπή είναι ένας έντιμος μεσάζοντας στις συζητήσεις (Κοινοβουλίου και Συμβουλίου) και θα κάνει ότι είναι στη δύναμη της για να παραδώσει έναν προϋπολογισμό που να εξυπηρετεί το μισό δισεκατομμύριο πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπλέον, διεξάγεται συζήτηση και για προσχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού για το 2014. Οι διορθώσεις του περσινού προϋπολογισμού (με αύξηση της χρηματοδότησης) σκοπεύουν να καλύψουν νομικές υποχρεώσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, μόρφωση και ενίσχυση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι προσθήκες αυτές δεν θα επιφέρουν κάποιο επιπλέον οικονομικό βάρος στον Ευρωπαίο φορολογούμενο, καθώς θα καλυφθούν από τα αναπάντεχα θετικά έσοδα, που σημειώθηκαν από πρόστιμα ανταγωνισμού το παρόν έτος.

Κίτρινη κάρτα της Επιτροπής σε επτά κράτη-μέλη

Σε μείζον θέμα πέρα από την Ελλάδα, αναμένεται να εξελιχθεί το ζήτημα των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε την εκτίμηση των προϋπολογισμών για το 2015 των 16 μελών της ευρωζώνης, για τυχόν παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και έδειξε «κίτρινη κάρτα» σε επτά κράτη-μέλη.

Ο τελικός απολογισμός της Επιτροπής έδειξε πέντε κράτη-μέλη να συμβαδίζουν με τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τέσσερα να είναι γενικές γραμμές συμβατά και επτά να βρίσκονται σε ρίσκο «μη συμβατότητας».

Ο έλεγχος αυτός φυσικά δεν λαμβάνει υπόψη του, τους προϋπολογισμούς Ελλάδας και Κύπρου, καθώς βρίσκονται ακόμα σε πρόγραμμα σταθερότητας, ώσπου να λήξει η αξιολόγηση της Τρόικας.

Ο Λετονός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, υπεύθυνος για την Ευρωζώνη και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, έτσι ώστε να ανακτήσουμε τη χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά. Τώρα είναι η σωστή στιγμή για να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμαστε ηγεσία και δέσμευση σε ευρωπαϊκό και κρατικό επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, είπε: «Έχουμε εξετάσει λεπτομερώς τους προϋπολογισμούς των 16 κρατών-μελών της ευρωζώνης, εντοπίζοντας πιθανά ρίσκα. Θα αποφασίσουμε τον Μάρτιο εάν είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω βήματα σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Έως τότε, θα έχουμε μια πολύ καθαρότερη εικόνα για το κατά πόσο οι κυβερνήσεις τηρούν τις υποσχέσεις τους. Είναι στο συμφέρον της ευρωζώνης να το πράξουν αυτό. Όλοι πρέπει να παίξουν το ρόλο τους, για να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη».

Οι πέντε χώρες με συμβατούς προϋπολογισμούς με τις προϋποθέσεις του Συμφώνου είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Σλοβακία. Οι χώρες με σε γενικές γραμμές συμβατότητα είναι η Εσθονία, η  Λετονία, η Σλοβενία και η Φινλανδία.

Από την άλλη πλευρά, τα κράτη-μέλη με προϋπολογισμούς σε κίνδυνο μη συμβατότητας, είναι το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Αυστρία και η Πορτογαλία.

Η Επιτροπή ζητά από τις δύο τελευταίες ομάδες χωρών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών τους, έτσι ώστε να έρθουν σε κατάσταση συμβατότητας με το Σύμφωνο.

Σημειώνουμε πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ως στόχο τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στα κράτη-μέλη. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα εποπτείας για αποφυγή τυχόν υπερβολικών ελλειμμάτων σε εθνικούς προϋπολογισμούς στα μέλη της ευρωζώνης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης