Σενάρια παράτασης του Μνημονίου από WSJ και Bloomberg

Σενάρια παράτασης του Μνημονίου από WSJ και Bloomberg

Οι διεθνείς πιστωτές κλίνουν προς την παράταση του προγράμματος για διάστημα 6 μηνών, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal - Bloomberg: Η Ελλάδα θα δεχθεί μόνο τεχνική παράταση ενός μήνα

Σενάρια παράτασης του Μνημονίου από WSJ και Bloomberg
 Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας βλέπουν την επέκταση του ελληνικού προγράμματος για έως και έξι μήνες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενο δηλώσεις δύο αξιωματούχων της Ευρωζώνης χθες, μετά το πέρας των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Η τρόικα - Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - κλίνει προς μία εξάμηνη παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος. Το ΔΝΤ και η Γερμανία στηρίζουν την άποψη αυτή, δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Για να λάβει την παράταση του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τη ζητήσει επίσημα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος, καθώς αυτό θα δώσει επαρκή χρόνο στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης για την έγκριση της παράτασης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Κλείσιμο

Η ίδια προθεσμία ισχύει και στην περίπτωση της αίτησης, που τώρα φαίνεται απίθανη, για μία νέα προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον οι πιστωτές της Ελλάδας ολοκληρώσουν την αξιολόγηση έγκαιρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Μία άλλη επιλογή, εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, είναι να δοθεί στην Ελλάδα μία «τεχνική» παράταση του προγράμματός της για έναν μήνα και να λάβει τον Φεβρουάριο την προληπτική πιστωτική γραμμή, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα. 


Bloomberg: Η Ελλάδα θα δεχθεί μόνο τεχνική παράταση ενός μήνα


«Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και οι διεθνείς πιστωτές της, έφυγαν από το Παρίσι έχοντας λίγα να επιδείξουν, μετά από την αποτυχία τους να σπάσουν το αδιέξοδο σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας».

Τα παραπάνω αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας πως η χώρα μας θα θα δεχθεί μόνο τεχνική παράταση ενός μήνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ετήσιο τελετουργικό για τους αριθμούς του προϋπολογισμού, χαρακτηριστικό του ελέγχου της Ελλάδας από το 2010, έγινε σε δύο γύρους διαπραγματεύσεων φέτος, στη γαλλική πρωτεύουσα.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ενώ το σκηνικό μπορεί να έχει αλλάξει, «τα θολά μάτια μετά από τις ολονύχτιες συζητήσεις που είχαν περιορισμένα αποτελέσματα, παρέμειναν λίγο πολύ τα ίδια».

«Μεγάλη κατανάλωση καφέ, περιστασιακά σάντουιτς ή σουβλάκια, που συνοδεύονται από μπύρα. Ανταλλαγή επιχειρημάτων, ορισμένες φορές ενδιαφέροντα, ορισμένες φορές κουραστικά και επαναλαμβανόμενα», γράφει το Bloomberg, περιγράφοντας το κλίμα των διαπραγματεύσεων και επικαλούμενο τις δηλώσεις του Πάνου Τσακλόγλου, εκπροσώπου της Ελλάδας στην ομάδα εργασίας των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών στην ευρωζώνη μέχρι τον Ιούνιο.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων, καμία πλευρά δεν ήταν προετοιμασμένη να δεχθεί τα επιχειρήματα της άλλης.

Επίσης, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο αναφέρει ότι θα υπάρξει μόνο μια παράταση τεχνικής φύσης μερικών εβδομάδων ή το πολύ ενός μήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση.

Πάντως, το  Bloomberg καταλήγει τονίζοντας ότι καθώς οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές επιστρέφουν στις βάσεις τους -την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, την Φρανκφούρτη και την Ουάσινγκτον- «θα περιμένουν τον επόμενο γύρο των συζητήσεων» και μέχρι τότε, «θα έχουν πάντα το Παρίσι».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης