Χρυσοχοΐδης: Οι αναπλάσεις σε Φάληρο-Πανεπιστημίου θα προχωρήσουν

Χρυσοχοΐδης: Οι αναπλάσεις σε Φάληρο-Πανεπιστημίου θα προχωρήσουν

Όπως σημείωσε, τα δύο  προαναφερόμενα έργα δεν απεντάχθηκαν, διότι ακόμη το πρόγραμμα των έργων υποδομής συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ (4,3 δισ. κοινοτική συνδρομή συν 800 εκατ. ευρώ εθνικοί πόροι στο πλαίσιο του ΣΕΣ – Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) δεν έχει κλείσει

Χρυσοχοΐδης: Οι αναπλάσεις σε Φάληρο-Πανεπιστημίου θα προχωρήσουν
Τα έργα της ανάπλασης του Φαλήρου και της οδού Πανεπιστημίου, συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ (330 εκατ. το πρώτο και 110 εκατ. το δεύτερο) θα γίνουν γιατί είναι αναγκαία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως σημείωσε, τα δύο  προαναφερόμενα έργα δεν απεντάχθηκαν, διότι ακόμη το πρόγραμμα των έργων υποδομής συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ (4,3 δισ. κοινοτική συνδρομή συν 800 εκατ. ευρώ εθνικοί πόροι στο πλαίσιο του ΣΕΣ – Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) δεν έχει κλείσει.

Αυτό που έχει συμβεί, συνέχισε ο υπουργός, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε αντιρρήσεις για την αναγκαιότητα των δύο αυτών έργων, χωρίς ωστόσο να έχει κατατεθεί ο πλήρης φάκελός τους, όπως δεν έχει συμβεί για κανένα από τα έργα του προγράμματος.

Κλείσιμο
Το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου η Επιτροπή να δώσει την αρχική έγκριση ώστε οι χρηματοδοτήσεις ν  αρχίσουν να «τρέχουν» (εμπροσθοβαρώς), σε πρώτη φάση θα στείλει τον κατάλογο των έργων χωρίς τα δύο επίμαχα.

Στη συνέχεια, θα προσπαθήσει να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης τους, υποβάλλοντας τους πλήρεις φακέλους τους.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε μάλιστα, προκειμένου να πείσει για την αποφασιστικότητά του να προχωρήσουν τα έργα,  ότι άμεσα το υπουργείο Υποδομών θα δημοπρατήσει τα αντιπλημμυρικά έργα στο Φάληρο, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωσή του

«Καταρχάς, θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τα έργα της Αθήνας, που όλοι ξέρουμε, ότι τα χρειάζεται. Θα γίνουν, όχι γιατί το λέμε, αλλά γιατί πράγματι είναι αναγκαία. Υποβάλαμε πρόγραμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ με πολύ σημαντικά έργα για την απασχόληση και την ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέρριψε τίποτα. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τα 2 έργα στην Αθήνα, την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Όρμου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 10% του προγράμματος.

Για να μην πάνε πίσω τα υπόλοιπα έργα από τα 5 δις, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, προχωρούμε στην έγκριση του προγράμματος χωρίς τα 2 έργα, αλλά ταυτόχρονα για αυτά τα έργα συνεχίζουμε τις μελέτες, ολοκληρώνουμε τους φακέλους, ώστε να επανέλθουμε σε συζητήσεις με την Επιτροπή. Έτσι πιστεύουμε, ότι τελικά θα πείσουμε, τόσο για τη βιωσιμότητα, όσο και για την αναπτυξιακή αξία των έργων αυτών για τον τουρισμό, αλλά και για την περιβαλλοντική βελτίωση της ζωής στην πρωτεύουσα.

Η βελτίωση των συνθηκών ζωής των 3,5 εκατ. ανθρώπων είναι προτεραιότητα μας. Γι' αυτό θα προχωρήσουμε από τώρα, το τονίζω από σήμερα στην κατασκευή των πιο αναγκαίων και σημαντικών έργων, σημαντικών παρεμβάσεων, που θέλουμε να κάνουμε στην Αττική. Ξεκινάμε λοιπόν, από σήμερα να κατασκευάζουμε  τα αντιπλημμυρικά έργα στο Φαληρικό Δέλτα, γιατί είναι έργα αναγκαία για την προστασία της ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος στην περιοχή. Δεν είναι πολυτέλεια να μην πνίγεται η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Δεν είναι πολυτέλεια να γίνει η Αθήνα ένας σημαντικός, αναβαθμισμένος τουριστικός προορισμός. Είναι εθνικός στόχος, που θα τον υλοποιήσουμε με σύστημα, συνεργασία και διαρκή και σταθερή προσπάθεια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης