Πακέτο χωρίς «σκληρά» μέτρα κατέθεσε στην Τρόικα η κυβέρνηση

Πακέτο χωρίς «σκληρά» μέτρα κατέθεσε στην Τρόικα η κυβέρνηση

Και νέα τηλεδιάσκεψη ενόψει για να γεφυρωθεί το χάσμα και να επιστρέψει η Τρόικα

Πακέτο χωρίς «σκληρά» μέτρα κατέθεσε στην Τρόικα η κυβέρνηση
«Τυράκι» για να επιστρέψει στην Αθήνα θέλει να δώσει στην Τρόικα η κυβέρνηση, που εξετάζει πακέτο με πολλά "μέτρα-ημίμετρα", τα οποία τα αθροίζει και τα ποσοτικοποιεί  για να καλύψει μέρος της διαφοράς των 2,5 δισ. ευρώ που τη χωρίζουν στο δημοσιονομικό κενό του 2015 με τους ελεγκτές. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ μάλιστα είχε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με βάση τις οδηγίες που έδωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός στον Γκίκα Χαρδούβελη για τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των δανειστών, οι ελεγκτές έχουν λάβει γνώση του «πακέτου» με τα πολλά «μικρά μέτρα» και, παρότι δεν πείθονται, τα αξιολογούν, ζητούν λεπτομέρειες και δεν αποκλείεται να τα δεχτούν για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση που έχει βρεθεί σε τέλμα εδώ και ενάμισι μήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα που έχει «αμπαλάρει» η κυβέρνηση αφορούν κυρίως μέτρα λιτότητας και περικοπές σε δήμους και ΔΕΚΟ αλλά και σε κάποιες μισθολογικές δαπάνες στο δημόσιο.
 
Κλείσιμο
Η ελληνική πλευρά από την άλλη πλευρά, επιμένει να αρνείται να λάβει σκληρά μέτρα όπως πιέζει η Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ. Περιμένει ότι ενδεχομένως και σήμερα (το απόγευμα πιθανότατα) ή αύριο το αργότερο να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, για να διαπιστώσει αν άλλαξε στάση το  ΔΝΤ, καθώς στην Ουάσιγκτον «πνέουν μένεα» με την αρνητική –όπως αυτοί θεωρούν- επιμονή της Αθήνας να μην κάνει πίσω σε περικοπές μισθών, συντάξεων και στις μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 
Καθοριστικό για την συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι και το Euro Working Group της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς θα φανεί αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διάθεση να άρουν και αυτές τα εμπόδια για να επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή των ελεγκτών.
 
Επόμενος στόχος για την κυβέρνηση πλέον είναι, να συμφωνηθεί ότι  Τρόικα θα επιστρέψει την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα, πιθανόν μόλις για 1-2 μέρες και να φύγουν πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νέου Προϋπολογισμού (ξεκινά την Τετάρτη και ψηφίζεται την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου) προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης ή να ετοιμάσουν μια δήλωση προόδου ως την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, που να δείχνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία.
 
Έτσι θέλει να «ξεκλειδώσει» και τη διαδικασία για την συμφωνία για τη «νέα σχέση» ώστε να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει και να επικυρωθεί από δέκα εθνικά κοινοβούλια πριν κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων ή αμέσως μετά –και μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου το αργότερο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης