Ελλάς-Τουρκία... συμμαχία σε ενέργεια και real estate

Ελλάς-Τουρκία... συμμαχία σε ενέργεια και real estate

Έρχονται ελληνo-τουρκικά deals στους τομείς του τουρισμού, των χρηματομεσιτικών, των κατασκευών/δομικών υλικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - Στα 6,6 δισ. δολάρια οι ελληνικές επενδύσεις στη γείτονα

Ελλάς-Τουρκία... συμμαχία σε ενέργεια και real estate
Προ των πυλών είναι επιχειρηματικές «συμμαχίες» μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων στους τομείς του τουρισμού, των χρηματομεσιτικών, των κατασκευών/δομικών υλικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτό το κλίμα προκύπτει από το Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διεξήχθη στη Σμύρνη, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του τουρκικού υπουργείου Οικονομίας, στο οποίο παρευρέθησαν ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων επιχειρηματιών εκτίμησε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο συνεργασίας στους τέσσερις προαναφερθέντες τομείς, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε συγκεκριμένες συνεργασίες στο άμεσο μέλλον.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες κατ' ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν επιχειρηματίες από 76 ελληνικές επιχειρήσεις και 182 τουρκικές και ανήλθαν σε 420, ενώ περί τις 70 συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Οι εταιρείες ανήκουν κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, των κατασκευών, το real estate και την ενέργεια, αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τη ναυτιλία, τις μεταφορές, το ρουχισμό και τα φαρμακευτικά.

Ήδη, οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις, με την αξία των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία να ανέρχεται στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιο σημαντικές είναι εκείνες των Εθνική Τράπεζα, Ιντραλότ, Eurodrip, Kleemann Hellas, Alumil, Νηρέας, Ridenco, Sarantis, Chipita, και S&B Materials.

Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, περί τις 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, σε τομείς όπως τραπεζικό, τρόφιμα, ενέργεια, ενώ περίπου οι 250 επιχειρήσεις εδρεύουν στη περιοχή της Κωνσταντινούπολης και οι περίπου 60 εξ αυτών θεωρούνται οι πλέον σημαντικές.

Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής τουρκική επένδυση έγινε το 2013, με την τουρκική D-MARINE, θυγατρική της DOGUS HOLDING S.A. η οποία συμμετέχει με ποσοστό 33.75% στην Jermyn Street Real Estate Fund IV, που πλειοδότησε με 400 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στην κοινοπραξία «Καταστήματα Φορολογητέων Ειδών” συμμετέχουν η εταιρεία ''Setur Servis Touristik” (49%) από κοινού με την «FOLLIE-FOLLIE” (51%), έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση της μαρίνας Μυτιλήνης.

Σημαντική τουρκική επένδυση είναι αυτή της Τράπεζας ZIRAAT (17 εκατ. ευρώ περίπου) με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο.

Ειδικότερα ως προς την εκμετάλλευση μαρινών, σημειώνεται ότι η DOGUS GROUP’S και η D-MARIN INVESTMENTS έχει εξαγοράσει το 51% της εταιρείας MED-MARINAS του ομίλου Κυριακούλη, η οποία διαχειρίζεται τις τουριστικές μαρίνες Γουβιών (Κέρκυρα), Λευκάδας, Ζέας και Καλαμάτας, ενώ έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση της μαρίνας Φλοίσβου στην κοινοπραξία της DOGUS (50%) και στη Lamda Develompent (50%).

Λοιπές τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα εκτείνονται στους τομείς: τραπεζικό, επίπλων, μαρίνες, ένδυσης και χαρτοβιομηχανία (Ziraat, Koton, Istikbal, Beymen, Trakya Cam, Ekol Logistik) με συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.

Τουρκικό αλουμίνιο και χημικά προϊόντα

Οι ελληνοτουρκικές εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στη μεγάλη αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου, μετά το 2000 (από 1,062 δις ευρώ το 2000 σε 4,3 δισ. ευρώ το 2013, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοειδών, που αποτελούν σημαντικό μέρος του διμερούς εμπορίου).

Τα δύο τελευταία έτη, όπως και το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Τουρκία αποτέλεσε την πρώτη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, ενώ κατατάσσεται 15η ως χώρα προέλευσης των ελληνικών εισαγωγών, στοιχεία που υποδεικνύουν τη βαρύνουσα σημασία της χώρας ως εμπορικού μας εταίρου.

Στο σύνολο των εξαγωγών του 2013, τα πετρελαιοειδή καταλάμβαναν μερίδιο 74,96% των συνολικών εξαγωγών, ακολουθούμενα από τα πλαστικά, το βαμβάκι και το αλουμίνιο.

Αντίστοιχα, στα σημαντικότερα προϊόντα που εισήχθησαν το 2013 στην Ελλάδα από την Τουρκία, περιλαμβάνονται τα χημικά προϊόντα, το αλουμίνιο και τα τεχνουργήματά του, χαρτί, ηλεκτρικά μηχανήματα, λέβητες-μηχανολογικός εξοπλισμός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης