Πώς το φθηνό πετρέλαιο αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Πώς το φθηνό πετρέλαιο αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν, Βενεζουέλα, Κίνα, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ στη γεωπολιτική σκακιέρα

Πώς το φθηνό πετρέλαιο αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες
Στη νέα εποχή της φθηνής ενέργειας, η πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες ενδυναμώνοντας ή αποδυναμώνοντας σημαντικές χώρες του πλανήτη.

Οι πρώτες ενδείξεις της νέας κατάστασης που επικρατεί στη γεωπολιτική σκακιέρα, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Η μείωση της παραγωγής των ΗΠΑ, θα καταστήσει την Αμερική και τους συμμάχους της, λιγότερο ικανούς να πετύχουν ισχυρότερα πλήγματα στις κυρώσεις κατά του Ιράν, χωρίς να ανησυχούν για την όποια μείωση των εισαγωγών από την μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα η Ρωσία φαίνεται πως είναι αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της πολιτικής του Πούτιν στο ουκρανικό θέμα, με αποτέλεσμα την "καταστροφική", όπως χαρακτηρίζεται, μείωση των τιμών του ρωσικού πετρελαίου και σειρά κυρώσεων από την Δύση, που πλήττουν την ρωσική οικονομία.

Κλείσιμο
"Μία νέα εποχή χαμηλών τιμών αναγγέλλεται" από τις ΗΠΑ με την επανάσταση στην παραγωγή του σχιστολιθικού πετρελαίου, αναφέρει ο Ed Morse, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για την Citigroup Inc.

"Αναμφίβολα θα υπάρχουν βαρυσήμαντες γεωπολιτικές αλλαγές", σημειώνει.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο που ήταν πριν από 25 χρόνια. Η βύθιση των τιμών του πετρελαίου κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1980 βοήθησε στο να ανοίξει ο δρόμος για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αφού δεν είχε τα έσοδα εκείνα που της ήταν απαραίτητα για να "επιβιώσει".

Η ύφεση στην αγορά ίσως να ήταν από τους λόγους εκείνους που επηρέασαν τον τότε ηγέτη  του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, στο να εισβάλει στο πετρελαιοπαραγωγό Κουβέιτ το 1990, προκαλώντας τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου .

Η Ρωσία φαίνεται σήμερα να υποφέρει οικονομικά από την πτώση των τιμών στην πετρελαϊκή αγορά, ενώ Ιράν, Βενεζουέλα, ΗΠΑ και Κίνα, επωφελούνται.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης