Αύξηση 1,7% του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια

Αύξηση 1,7% του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια

Σε ετήσια βάση - Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών της Ευρωζώνης ως προς την αύξηση του ΑΕΠ - Τουρισμός και λιανικές πωλήσεις βοήθησαν στο να περάσει η ελληνική οικονομία σε θετικό πρόσημο - Θετικά αντιδρά το Χρηματιστήριο Αθηνών 


 

Αύξηση 1,7% του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια
Για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης η ελληνική οικονομία «βλέπει» το ΑΕΠ της να αυξάνεται το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σε ετήσια βάση το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7% ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους η αύξηση φτάνει το 0,7%. Είναι ενδεικτικό ότι η ελληνική οικονομιά σημειώνει την καλύτερη επίδοση για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ακολουθούν η Σλοβακία με 0,6%, η Ισπανία με 0,5%, η Λετονία με 0,4% και η Γαλλία η οποία αποτελεί την έκπληξη με 0,3%. Η Ευρωζώνη καταγράφει ανάπτυξη 0,2% με τη μεγαλύτερη οικονομία της, τη Γερμανία, να παρουσιάζει μεν ανάπτυξη αλλά κάτω από το μέσο όρο με μόλις 0,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βγήκε από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών. Η Κύπρος καταγράφει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% ενώ η Ιταλία κατά 0,1%. Τέλος, η Eurostat εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 0,4%.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η
 «έκρηξη» του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι και η αύξηση της κατανάλωσης ήταν τα δυο παράγοντες που έκαναν την διαφορά και μετέβαλαν, έστω και οριακά, το ελληνικό ΑΕΠ .

Ειδικότερα η σημαντική αύξηση των ξένων τουριστών, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. για όλο το 2014, είχε θετικές επιπτώσεις, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, σε μια σειρά από άλλους κλάδους της οικονομίας πέρα από τον ξενοδοχειακό τομέα .

Ειδικότερα σημαντική ενίσχυση εμφανίζει ο κλάδος των αερομεταφορών αλλά και των λιανικών πωλήσεων που το μετρούμενο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) παρουσίασε αύξηση περίπου 6% . 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης