Προβόπουλος: Λάθος η αρχική «συνταγή» εξόδου από την κρίση

Προβόπουλος: Λάθος η αρχική «συνταγή» εξόδου από την κρίση

«Η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους  – αλλά με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη» το καρφί του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την τότε κυβέρνηση

Προβόπουλος: Λάθος η αρχική «συνταγή» εξόδου από την κρίση
Λανθασμένο χαρακτήρισε το αρχικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που πρότεινε η Τρόικα και εφάρμοσε η τότε κυβέρνηση ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Στην αποκλειστική συνέντευξη στην τηλεόραση του ALPHA ο κ. Προβόπουλος υπενθυμίσε ότι τότε η Τράπεζα της Ελλάδας είχε διατυπώσει τη θέση ότι η προσαρμογή θα έπρεπε να έρθει κατά 2/3 από τη μείωση των δαπανών και κατά 1/3 από τους φόρους. 

«Ξέρω ότι στην πρώτη κυβέρνηση η αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούμε να απολύουμε δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να μειώνουμε τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Άρα η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους  – αλλά με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη» συμπλήρωσε καρφώνοντας την τότε κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Κλείσιμο
Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρχε εθνικός σχεδιασμός, έλλειψη που κατά τον ίδιο υπάρχει και σήμερα και «τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος». Σημείωσε, δε, ότι «το πολιτικό σύστημα επιμελώς απέκρυψε τι υποχρεώσεις είχε η χώρα από την ένταξη στο ευρωσύστημα».

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στο σχέδιο Β που υπήρχε για την περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο, όμως, δεν προέβλεπε έξοδο από το ευρώ αλλά προέβλεπε τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση τραπεζικού πανικού.

Δύο τέτοιες στιγμές, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ έντονες», ήταν το 2011 μετά την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα και το 2012 με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε και στις δύο φορές που έγιναν αερομεταφορές χρημάτων με συνθήκες απόλυτης μυστικότητας τονίζοντας ότι «αν είχε γίνει διαρροή στον Τύπο ή οι πολίτες έβλεπαν φορτηγά να μεταφέρουν χρήματα αυτό από μόνο του ήταν σε θέση να πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις».

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε τέλος και στην κόντρα που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν για το θέμα των τραπεζών τον Μάρτιο του 2014 όταν η Τρόικα υποστήριζε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ήταν πολύ μεγαλύτερες των 6,3 δισ. ευρώ που τις υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδας, υπολογισμός που αποδείχθηκε σωστός. «Ημουν βέβαιος πως είχα δίκιο και αυτό αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης