Καρασμάνης: Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες

Καρασμάνης: Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες

Απαντώντας σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Καρασμάνης: Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες
Η υποβαθμισμένη θέση της κτηνοτροφίας στον ελληνικό πρωτογενή τομέα, τα τρέχοντα προβλήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων (εξισωτική αποζημίωση, αξιοποίηση των βοσκοτόπων, καταρροϊκός πυρετός) και πάνω απ' όλα οι δυνατότητες εξασφάλισης ευνοϊκότερων όρων συμμετοχής της Ελλάδας στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποτέλεσαν το αντικείμενο επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.κ. Καρασμάνη και Κουκουλόπουλου.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Καρασμάνης μετέφερε τις διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ πως η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης (το 50%) θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου - ενώ σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία, «οι πληρωμές ξεκινούν για το 2012 στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου». Το ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει, επίσης, ότι οι πληρωμές του έτους 2012 για τη βιολογική κτηνοτροφία ξεκινούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Για το φλέγον ζήτημα του συμψηφισμού των αγροτικών οφειλών με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Καρασμάνης τόνισε πως «μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε ένας συμψηφισμός» και εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο υπουργός Οικονομικών θα ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιλύοντας «στην ουσία του» το θέμα μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Κλείσιμο
Από πλευράς του, ο κ. Κουκουλόπουλος, στις επιθετικές κατά του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβάσεις του, κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, πως «έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και λέει την ανακρίβεια, πως την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσαμε να φορολογούνται οι άμεσες ενισχύσεις στους παραγωγούς».

«Το ζήτημα είναι ανοικτό. Το υπουργείο, παρ' ότι δεν είναι αρμόδιο αλλά επισπεύδον, δίνει αγώνα και σε αυτό το ζήτημα, για να μην αφήσουμε να φορολογηθούν οι άμεσες ενισχύσεις» ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Άλλες εξαγγελίες αφορούσαν το θέμα των βοσκοτόπων, για το οποίο ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε πως ετοιμάζεται «ενισχυτική τροπολογία», ενώ μέσω της λειτουργίας του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ, «είναι πλέον ζήτημα ημερών, το πολύ δύο εβδομάδων, για να μπει φραγμός στην ελληνοποίηση παράνομα εισαγόμενου κρέατος, και κατόπιν, όλων των άλλων προϊόντων ζωικής παραγωγής». Όσο για την εξισωτική αποζημίωση, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα συμψηφισμού ούτε τώρα ούτε του χρόνου. Όλοι θα πάρουν την εξισωτική αποζημίωση που μπορούν να τεκμηριώσουν με αλλαγές που έχουμε κάνει μαζί με τους δήμους».

Αναπτύσσοντας την τροπολογία τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν αρκετά επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση, καταγράφοντας τη φθίνουσα πορεία του κτηνοτροφικού κλάδου.

«Η συμμετοχή του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ μειώθηκε από 17% το 1981 στο 2,5% το 2011, ενώ κατά την τελευταία δωδεκαετία υπάρχει συνολική απώλεια 130.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε από το 2006 έως το 2013 κατά 27,3%, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 17,7%» ανέφερε η πρώτη επερωτούσα του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου. «Σήμερα η Ελλάδα εισάγει τουλάχιστον το 80% των αναγκών της σε βόειο κρέας, το 70% σε χοίρειο και το 15% σε κρέας πουλερικών...» σημείωσε.

«Το καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνα της δεκαετίας του '80 που έθεταν περιοριστικά μέτρα και δασμούς στις εισαγωγές» απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ανερχόμενη σε 600.000 περίπου τόνους, την ώρα που οι ανάγκες της χώρας για γάλα και τυροκομικά προϊόντα ανέρχονται σε 1.350.000 τόνους» παρατήρησε η Λίτσα Αμανατίδου. «Παράλληλα, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά περίπου 100.000 τόνους, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την εγχώρια παραγωγή φέτας» σημείωσε η βουλευτής. «Με τη νέα ΚΑΠ που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε από 1-1-2015, μειώνονται σημαντικά οι άμεσες ενισχύσεις και η συνολική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα» πρόσθεσε.

«Στον «Εθνικό Φάκελο» για την νέα ΚΑΠ, έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον κτηνοτροφικό κλάδο, με αναδιατεταγμένα τα ποσοστά ενίσχυσης της ζωικής παραγωγής» απάντησε ο Γ. Καρασμάνης. «Δίνουμε επιπλέον 25% δικαιώματα ενίσχυσης για τους νέους αγρότες και φυσικά για τους κτηνοτρόφους. Παρέχουμε συνδεδεμένες ενισχύσεις στα κτηνοτροφικά ψυχανθή, ώστε να κατορθώσουμε να έχουμε επάρκεια ζωοτροφών - περιλαμβάνουμε και τα βοοειδή. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καλύψουν και τους κτηνοτρόφους που είχαν ειδικά δικαιώματα αναφοράς στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά δεν διέθεταν βοσκότοπο» υπενθύμισε ο υπουργός. «Από το 2015 μέχρι το 2019, οι Έλληνες αγρότες θα ενισχυθούν με 440.000.000 ευρώ ετησίως ή, αλλιώς, 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μια πενταετία» υπογράμμισε.

Ως βασικότερο των προβλημάτων ανέδειξε η κα Αμανατίδου εκείνο της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων. «Η χώρα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2012 ένα σχέδιο δράσης, που εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι αντί να διορθώνει, δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα. Έτσι έχουμε σοβαρά προβλήματα - και έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ εξισωτική αποζημίωση» ανέφερε.

«Ο ορισμός του τι είναι βοσκότοπος είναι σαφής στην κοινοτική νομοθεσία. Οι εκτάσεις που εξαιρέθηκαν στο action plan της Κομισιόν, εξαιρέθηκαν επειδή ήταν δασικές και ακατάλληλες για βόσκηση, και όχι επειδή αδυνατούσαμε να πείσουμε την Κομισιόν ότι είναι επιλέξιμοι» απάντησε ο Γ. Καρασμάνης.

«Πότε, επιτέλους, θα καταλάβετε ότι η βλάστηση αυτών των εκτάσεων δίνει την ποιοτική διαφοροποίηση των δικών μας ζωικών και κυρίως γαλακτοκομικών προϊόντων;» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου. «Ενώ είχατε τόσα χρόνια τη δυνατότητα να παρέμβετε επί του ορισμού της Κομισιόν για τους "μόνιμους βοσκότοπους", οι προκάτοχοί σας δεν το έκαναν» συμπλήρωσε.

«Αυτό είναι μεγάλο ψέμα και πρέπει να το ακούσουν οι κτηνοτρόφοι» υποστήριξε ο Ν. Μωραΐτης (ΚΚΕ). «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούσε με πρόστιμα. Το παραδέχθηκε σήμερα και ο κύριος υπουργός. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει και ενοχοποιεί μόνο τις ελληνικές κυβερνήσεις για κακούς χειρισμούς, για να "βγάλει λάδι" την Ευρωπαϊκή Ένωση» εκτίμησε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Μην κόπτεστε πολύ για τα βοσκοτόπια, γιατί δεν μπορείτε να είστε και με τον δασάρχη και με τον τσοπάνη...» παρατήρησε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ο Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ).

«Αυτήν τη στιγμή γίνεται είτε υποβόσκηση είτε υπερβόσκηση των λιβαδιών. Και τα δύο είναι εξίσου προβληματικά. Δεν υπάρχει προσχεδιασμένο σύστημα για να αξιοποιείται η βοσκήσιμη ύλη κατά εποχή. Δεν υπάρχουν διαχωρισμένες ζώνες ανά είδος ζώου» τόνισε ο Θ. Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ).

Οι επερωτώντες βουλευτές διαπίστωσαν, επιπλέον, αβελτηρία του κράτους στην αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού και των συνεπειών του.

«Για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς, έχουν ήδη εκταμιευθεί αποζημιώσεις ύψους 4,99 εκατομμύριων ευρώ για τους κτηνοτρόφους που έχασαν ζωικό κεφάλαιο» δήλωσε ο Γ. Καρασμάνης.

«Μόνο στη Λήμνο και τη Λέσβο έχουν πεθάνει 7.000 αιγοπρόβατα από τη νόσο. Η αποζημίωση η οποία θα έπρεπε να έχει δοθεί, με βάση τις ισχύουσες τιμές, είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Άρα, τα 4,9 εκατομμύρια ευρώ αναλογικά για τους τριάντα νομούς, είναι ψυχία» απάντησε ο Γ. Ζερδελής (ΣΥΡΙΖΑ).

«Ο πρόεδρός σας, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε στη ΔΕΘ, πως πρέπει να αξιοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την κτηνοτροφία, προκειμένου να επιδοτηθούν θέσεις εργασίας - πιθανότατα "υμετέρων". Θα τα πάρετε δηλαδή από τους κτηνοτρόφους για να τα δώσετε σε θέσεις εργασίας, και συζητάμε τώρα ότι θέλετε να ενισχύσετε την κτηνοτροφία;» είπε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

«Έχετε μπερδέψει τα προγράμματα. Άλλο το ΕΣΠΑ και άλλο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» απάντησε ο Β. Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013 είχαν προβλεφθεί με συμφωνία όλων των κομμάτων 450 εκατομμύρια ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση - και αυτή έχει ξεπεράσει το 1 δισ. Γιατί θέλουμε μόνο να θωπεύουμε τους συμπολίτες μας και δεν θέλουμε να λέμε αλήθειες;» παρατήρησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, κατηγορώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι ο μεγάλος απών από την προσπάθεια για εξυγίανση των συνεταιρισμών» που δρομολογεί η κυβέρνηση.

«Όλοι οι απατεώνες και τα λαμόγια μπήκανε στους συνεταιρισμούς επί ΠΑΣΟΚ. Στο Δύστο στην Εύβοια, ένα χωριό πάνω σε μια κατηφόρα, δήλωναν 2.000 στρέμματα καλαμπόκια και πήγαιναν και υπέγραφαν αυτοί που ήταν στους συνεταιρισμούς και βάζανε τις μίζες στην τσέπη» ανέφερε ο Ν. Μίχος (Χρυσή Αυγή).

Από πλευράς των ΑΝΕΛ, ο Μαρίνος Ουζουνίδης κατήγγειλε πως «οι βιοκαλλιεργητές έχουν να πάρουν χρήματα από το 2010» και πως «ενώ υπάρχουν τεύτλα και εργατικό δυναμικό, η κυβέρνηση έχει κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα».

Να φέρει ο Αλέξης Τσίπρας το ζήτημα του «ξεπουλήματος της φέτας» σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Κασαπίδης, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν τον υπουργό στον αγώνα για την ανάσυρση της διάταξης από τη συμφωνία με τον Καναδά. «Αν εσείς ως υπουργός δεν έχετε το εκτόπισμα, τότε να πείσετε τον πρωθυπουργό να το κάνει» προέτρεψε τον Γ. Καρασμάνη ο βουλευτής. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης