Ξανά στο 8% οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου - «Βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Ξανά στο 8% οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου - «Βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Κυρ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Η μεταβλητότητα προκαλείται απ' το φόβο πρόωρων εκλογών και την πιθανότητα να τις κερδίσει ένα κόμμα το οποίο δεν είναι νορμάλ»

Ξανά στο 8% οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου - «Βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Οι εντολές πώλησης στα ελληνικά ομόλογα αυξάνουν εκ νέου τις αποδόσεις τους με τη δεκαετία να περνά εκ νέου το επίπεδο του 8%. 
 
Συγκεκριμένα η απόδοση εμφανίζει απ' το πρωί αύξηση 5,71% και διαμορφώνεται στο επίπεδο του 8,02%.
 
Αφενός οι επενδυτές φοβούνται το πολιτικό ρίσκο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με  τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς στο Bloomberg ότι πρόωρες εκλογές θα επαναφέρουν το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» στη χώρα.  (
Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ)
Κλείσιμο

«Η αλήθεια είναι ότι θα υπάρξει ένα κλίμα αβεβαιότητας μέχρι το Φεβρουάριο. Η μεταβλητότητα προκαλείται απ' το φόβο πρόωρων εκλογών και την πιθανότητα να τις κερδίσει ένα κόμμα το οποίο δεν είναι νορμάλ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
 
«Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τις πολιτικές του προτάσεις. Βλέπω το ίδιο κόμμα, τους ίδιους ανθρώπους, τον ίδιο διχαστικό πολιτικό λόγο. Περίπου το 40% των στελεχών του κόμματος δεν θα τους πείραζε η χώρα να έβγαινε απ' την Ευρωζώνη», τόνισε ακόμη.
 
Μάλιστα ερωτηθείς για το εάν πρέπει οι επενδυτές να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν έως ότου εκλεγεί και πάλι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Μη με ρωτάτε εμένα, εγώ κάνω τη δουλειά μου. Ρωτήστε το ΣΥΡΙΖΑ». (Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ)


«Βουτιά» σχεδόν 5% στο Χρηματιστήριο 
Στο μεταξύ, η νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο -σχεδόν 5%- είναι το σαφές μήνυμα των ξένων επενδυτών τόσο προς την κυβέρνηση όσο και τους δανειστές. Για όσο διάστημα δεν υπάρχει στήριξη στην Αθήνα και η τελευταία δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις η αγορά δεν  έχει προοπτικές. 

Μετά από τα stress tests οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν κυριολεκτικά στο «κόκκινο», γιατί απλά η ελληνική οικονομία δεν παίρνει την βοήθεια που όλοι λένε εδώ και 1,5 χρόνο: δηλαδή την επιμήκυνση του χρέους. 

Από την άλλη πλευρά, όσο δεν υπάρχει στήριξη οι ξένοι επενδυτές επιδιώκουν η αγορά να βρεθεί στα χαμηλά επίπεδα κι αυτό το διάστημα θα αλλάξουν «χέρια» στις ελληνικές εταιρείες. Παντελώς αδιάφορο γαι κάποιους είναι το γεγονός αν θα είναι ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας πρωθυπουργός.  

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η ΓΕΚ- Τέρνα - στην οποία οι επενδύσεις του Υork είναι 100 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της είναι 185 εκατ. ευρώ. Στην ΔΕΗ,  ακούγεται ότι πουλά το αγγλικό silchester εδώ και καιρό. Είναι προφανές ότι, είτε θα συνεχιστούν οι πωλήσεις, είτε θα στηριχθεί η επένδυση που έγινε.

Στις 891 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πτώση 4,51%, ενώ ο Δείκτης Ftse25 έφθασε στις 290 μονάδες. Βουτιά 10% για την Εurobank. Mε πτώση 8,57% η Alpha Bank. Βουτιά 9,48% η Ελλάκτωρ και πάνω από 7,56% η πτώση στην Τράπεζα Πειραιώς. Με πτώση 7,49% η Τέρνα Ενεργειακή.  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης