Ποια hedge funds ξεφορτώνουν ελληνικές μετοχές και ποιοι επενδυτές αγοράζουν

Ποια hedge funds ξεφορτώνουν ελληνικές μετοχές και ποιοι επενδυτές αγοράζουν

Επώδυνο μεταβατικό στάδιο στο ΧΑ λόγω του πολιτικού ρίσκου και των πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες – «Κλειδί» τα αποτελέσματα του κλάδου

Ποια hedge funds ξεφορτώνουν ελληνικές μετοχές και ποιοι επενδυτές αγοράζουν
Σε ένα επώδυνο μεταβατικό στάδιο έχει περιέλθει η Αθήνα, καθώς οι άτσαλες πωλήσεις από τα ευρωπαϊκά hedge funds που αποχωρούν λόγω πολιτικού ρίσκου από τη μια πλευρά και οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών από την άλλη, δημιουργούν ένα άκρως πιεστικό σκηνικό.

Το μοναδικό παρήγορο στοιχείο είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν long only funds (όπως το Wellington Capital Management) οι οποίοι με μεγάλη υπομονή και ψυχραιμία αγοράζουν τις μετοχές την ώρα που κυριολεκτικά ρέει “το αίμα ” στους δρόμους...

Μετοχές αξίας και θεμελιωδών μεγεθών αλλάζουν χέρια και δεν είναι υπερβολή να επαναλάβουμε ότι εφόσον συνεχιστεί η καθοδική πορεία, τότε θα αλλάξει χέρια η μισή Ελλάδα... Καταλύτης για την ανακοπή της πτωτικής τάσης θα είναι τα αποτελέσματα των τραπεζών, αλλά και οι αποφάσεις για τις νέες τιμές διάθεσης των μετοχών.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει διαχειριστής στο Νewmoney.gr, “το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και διαφορετικό από το 2012. Τότε τα funds δεν γνώριζαν την αγορά, ενώ τώρα, 2 χρόνια μετά, γνωρίζουν ακριβώς τι επιθυμούν είτε αφορά τις ελληνικές τράπεζες, είτε κλάδους με προοπτικές, όπως ο Τουρισμός, τα ακίνητα, η ενέργεια, τα μέταλλα. Έχω την αίσθηση ότι, θα εκμεταλλευθούν τις χαμηλές τιμές προκειμένου να σημειώσουν  σημαντικά κέρδη τα επόμενα 2-3 χρόνια”.                        
Από πού αποχωρούν – ΔΕΗ: απώλειες 38% σε ένα μήνα – ΕΥΔΑΠ: 15% σε μια εβδομάδα – Κατασκευές πτώση κοντά στο 40% 

Οι αποχωρήσεις, όμως, είναι ηχηρές, καθώς η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έχασε τα 6 ευρώ – επίπεδα τιμών που ίσως ενεργοποιήσουν και το σταμάτημα ζημιών (stop loss) για funds, όπως το Silchester. Η μετοχή έχει χάσει 38% μέσα σ' ένα μήνα. Aπώλειες 15% έχει καταγράψει μέσα σε μια εβδομάδα η μετοχή της ΕΥΔΑΠ – όπου διαθέτει σημαντική συμμετοχή 10% το Fund του Paulson. H μετοχή μέσα σ' ένα τρίμηνο έχει χάσει 47% λες κι έχει χάσει τα υψηλά διαθέσιμα της. Πολλοί ξένοι, όμως, ανησυχούν υπέρμετρα για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ, όπως φαίνεται, μετά τις πρώτες πωλήσεις δημιουργούνται νέες, οι οποίες φέρνουν και την κατάρρευση καθώς από τα υψηλά των 9,95 ευρώ η μετοχή έχει φθάσει στα 5,20 ευρώ.

Απώλειες 40-45% έχουν καταγράψει οι κατασκευαστικές μετοχές της ΓΕΚ- Τέρνα, της Ελλάκτωρ και της Τέρνα Ενεργειακή που έχει χάσει 42%.

Κι εδώ εκδηλώνονται ανησυχίες για τα έργα που θα λαμβάνουν με μια νέα κυβέρνηση, ωστόσο οι ανησυχίες είναι εξίσου υπερβολικές.

Απώλειες της τάξης του 30% εμφανίζουν οι μετοχές των διυλιστηρίων, ενώ η πτώση σε Jumbo – Ιntralot κινείται μεταξύ 25-28% σ' ένα μήνα.

Από την άλλη πλευρά, η ισορροπία απέναντι στην πτωτική τάση διατηρείται με μετοχές όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της COCA-COLA, της Folli – Folli.
 
Τράπεζες – Σημασία θα έχουν οι νέες τιμές για τις αυξήσεις κεφαλαίου 
 
Καταλύτης για την αγορά θα είναι τα αποτελέσματα 9μήνου στις τράπεζες (πρώτη δημοσιεύει η Alpha Bank στις 4 Νοεμβρίου) και ,κυρίως, σε ποιες τιμές θα πραγματοποιηθούν οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Εφόσον οι τράπεζες κινηθούν κοντά στις προηγούμενες τιμές τότε ένα ράλι πριν τις ανακοινώσεις των αυξήσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί.  Για τις ελληνικές τράπεζες υπάρχει αγορά για τις αυξήσεις κεφαλαίου, τόσο γιατί οι τιμές είναι ελκυστικές και φθηνές, όσο και γιατί με τις τωρινές αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί η απεμπλοκή από το ΤΧΣ. 

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης